Hyppää sisältöön

Äkkijyrkän osallistuminen kesänäyttelyyn peruuntui

Miina Äkkijyrkän lehmäteokset käväisivät pikaisesti Koskenmaan kulttuurikeskuksessa Hyvinkäällä. Äkkijyrkän osallistuminen ryhmänäyttelyyn kuitenkin kaatui taiteilijan ja järjestäjän erimielisyyksiin.

Kuva: YLE

Koskenmaan kartanon omistaja Hilkka Kinnusen mukaan Äkkijyrkän ehdot näyttelylle olivat sellaisia, ettei hän voinut hyväksyä niitä. Äkkijyrkän mukaan kiistassa oli kyse teosten vakuuttamisesta, joka kuuluisi ehdottomasti näyttelynjärjestäjälle.

- Asetin näyttelylle ihan normaalit ehdot. Teokset tulee vakuuttaa. Ellei niitä vakuuteta, näytteilleasettaja vastaa, jos niille tapahtuu jotakin vahinkoa näyttelyssä. Eli jos teokset naarmuuntuvat, niitä spreijataan tai puu vaikka kaatuu päälle, Äkkijyrkkä kuvailee.

Kartanon omistaja Hilkka Kinnunen piti kuvanveistäjän teoksia myös keskeneräisinä, mitä Äkkijyrkkä ihmettelee. Hänen mukaansa suurin osa töistä on valmistunut jo vuonna 2004, ja ne ovat olleet näytteillä Pariisissa asti.

- Ei näitä ihan eilen eikä edes tänä kesänä ole tehty. Kun teokset kulkevat reissussa, joskus niitä joudutaan vahvistushitsaamaan tai puhdistamaan ja maalaamaan. Tämä tehdään töille yleensä aina, kun ne asetetaan näytteille. Eivät teokset kuitenkaan keskeneräisiä ole. Minähän siitä päätän, milloin ne ovat valmiita, Äkkijyrkkä sanoo.