Hyppää sisältöön

Opettajillekin halutaan pätevyysrekisteri

Opettajille kaavaillaan pätevyysrekisteriä terveydenhuollon ammattilaisten tavoin. Opettajarekisteristä esimerkiksi vanhemmat pääsisivät katsomaan, onko lapsen opettaja pätevä työhönsä. Kriitikoiden mielestä opettajarekisteriä ei tarvita, sillä opettajan työ ei ole yhtä vastuullinen työ kuin terveydenhuollon henkilöstön.

Ylä-Malmin peruskoulun rehtori Tomi Ojanen tarkastaa opettajien pätevyyden aina rekrytoinnin yhteydessä. Kuva: YLE

Lääkäreille ja muulle terveydenhoitohenkilökunnalle avautui tänään internetiin julkinen rekisteri. JulkiTerhikki-nimisestä rekisteristä kuka tahansa pääsee katsomaan, onko oma lääkäri, sairaanhoitaja tai lähihoitaja oikeasti pätevä työhönsä.

Samantyyppistä rekisteriä toivottaisiin myös opetusalalle. Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen sanoo, että opettajarekisteriä tarvittaisiin turvaamaan opetuksen laadun taso jatkossakin. Rekisteristä näkisi opettajan peruskoulutuksen sekä täydentävät opinnot.

- Jokainen opettaja kohtaa perusopetuksessa koko ikäluokan. Vanhemmat voisivat sitä kautta seurata, palkkaako koulu tehtäviin päteviä opettajia. Jos jossakin koulussa palkataan entistä enemmän epäpäteviä, sekin voidaan varmistaa, Lankinen sanoo.

Pelkona työmarkkinoiden jäykkyys

Kaikki eivät opettajarekisteristä innostu. Elinkeinoelämän keskusliiton koulutusjohtaja Markku Koponen sanoo, että opettajarekisteri jäykistäisi työmarkkinoita, sillä epäpäteviäkin opettajia tarvitaan.

Koposen mielestä epäpätevä voi olla aivan yhtä hyvä kuin pätevät opettaja. Rekisteri voisi johtaa epäpätevien opettajien syrjimiseen.

Sen sijaan terveysalalla rekisteri on EK:n Koposen mukaan perusteltu.

- Heillä on velvollisuuksia ja vastuita, joita opettajille ei ole.

Moni opettaja toivoo rekisteriä

Opettajanhuoneissa rekisteriä kuitenkin odotellaan jo. Opettaja-lehdessä useampi opettaja on kertonut toivovansa opettajarekisterin käyttöönottoa. Opettajat ovat kyllästyneet siihen, että kuka tahansa voi kutsua itseään opettajaksi. Kuusi kansanedustajaa onkin tehnyt jo asiasta toimenpidealoitteen hallitukselle.

Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen puolustaa myös opettajia:

- Kyllä opettaja on vielä enemmän julkisessa tehtävässä kuin lääkäri, sillä jokainen opettaja kohtaa koko ikäluokan.

.
.