Hyppää sisältöön

70 vuotta vanha sota-ajan mysteeri ratkeamassa Mustallamerellä

Romanialaisista ja hollantilaisista sukeltajista koostuva ryhmä on löytänyt toisen maailmansodan aikaisen neuvostoliittolaisen sukellusveneen hylyn Mustaltamereltä. Mielenkiintoiseksi löydön tekee se, että juuri kyseisen sukellusveneen uskotaan tehneen yhden suurimmista siviiliuhreja vaatineista iskuista sodan aikana.

Sukeltaja tutkimassa hylkyä
Uponnut Neuvostoliiton sukellusvene makaa pohjassa 30 metrin syvyydessä. Kuva: TVR

Sukeltajaryhmän paikantama sukellusveneen hylky makaa yli 30 metrin syvyydessä merenpohjassa, noin 10 kilometriä romanialaisesta Constantan satamakaupungista. Neuvostoliittolaisen SC-213-sukellusveneen tiedetään ajaneen miinaan ja uponneen alueella 68 vuotta sitten.

Neuvostoliiton sota-arkistoista peräisin olevien tietojen mukaan helmikuussa 1942 sukellusvene SC-213 torpedoi Struma-aluksen, joka oli kuljettamassa yli 700 juutalaista pakolaista akselivaltoihin kuuluneesta Romaniasta Britannian hallinnoimaan Palestiinaan. Aluksen mukana hukkui 768 miestä, naista ja lasta. Vain yksi ihminen selvisi iskusta hengissä.

Vuosikymmenien ajan sukeltajat ovat etsineet sekä Struma-alusta että sen upottanutta sukellusvenettä - turhaan.

Romanialais-hollantilainen ryhmä teki löytönsä vuonna 2008, mutta sukellusveneen tunnistaminen saatiin päätökseen vasta kuukausi sitten.

- Yritimme selvittää aluksen luokan ja lopulta meillä oli kaksi vahvaa ehdokasta. Ongelmana oli, että hylky oli kokonaan näkinkenkien, lietteen ja kalaverkkojen peitossa. Jouduimme tekemään lukuisia sukelluksia hylyn puhdistamiseksi. Lopulta sieltä alkoi paljastua osia, joiden avulla pääsimme lähemmäksi sukellusveneen tunnistamista, sanoo sukeltajaryhmän jäsen Harry Bakker.

Romanialainen historioitsija ja entinen ulkoministeri Adrian Cioroianu luonnehtii Struma-aluksen uppoamista yhdeksi suurimmista Mustallamerellä tapahtuneista murhenäytelmistä viime vuosisadalla.

.
.