Hyppää sisältöön

Koulujen tukiopetuksen määrät romahtivat

Koululaisten ja lukiolaisten tukiopetuksen määrä väheni viime lukuvuonna neljänneksellä. Tukiopetusvajetta paikkaamaan on alkanut syntyä yksityisiä tukiopetusta tarjoavia yrityksiä.

Kuva: Yle

Opettajien ammattijärjestö OAJ pelkää kehityksen rapauttavan suomalaisen koulutuksen tasa-arvoa. Jokaisella koululaisella on tarvittaessa oikeus tukiopetukseen. Rahapulassa painivat kunnat vähensivät tukiopetuksen määrää viime lukuvuonna rajusti.

OAJ:n laskelmien mukaan vähennys on 24 prosenttia..

Tukiopetuksen vähentyminen on luonut markkinat yksityisille yrityksille. Tukiopetusta tarjoavia yrityksiä on Suomessa vasta muutama, niistä suurin on elokuussa toimintansa aloittanut Tutor House. Yritys kertoo tarjoavansa julkista opetusta täydentävää yksityisopetusta. Vaikka yksityisopettajia on käytetty aina, OAJ pelkää alan ammattimaistumisen murentavan tasa-arvoa.

- Kyllä tämä ilmiönä on sellainen, joka on tarkkaan noteerattava. Jos tukiopetusta rahalla ostetaan nimenomaan sillä täydennetään opetuksen ja oppimisen tilanteiden puutteita, niin siihen ei kaikilla ole varaa. Eikä sitä tarjotakaan joka puolella Suomea, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

OAJ: Valtion rahoitus riittämätön

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) patistaa kuntia huolehtimaan tukiopetuksen riittävyydestä.

- Kyllä ihan peruskoulujen pitää kunnissa huolehtia siitä, että kaikki lapset saavat omien edellytysten tai tarpeidensa mukaisen opetuksen. Ei vanhempien pidä siitä syystä turvautua ulkopuolisiin palvelutarjoajiin, Virkkunen sanoo.

OAJ:n mukaan kunnat ovat kuitenkin mahdottoman edessä. Järjestö syyttää valtiota riittämättömästä koulutuksen perusrahoituksesta.

- Oppilaskohtaiset yksikköhinnat, joilla koulutusta rahoitetaan laskennallisesti, täytyy nostaa sille tasolle, mitkä ovat todelliset kustannukset. Jo viime vuonna laskimme, että kunnat pistivät oman maksuosuutensa ja valtionosuuden päälle Suomessa yli 240 miljoonaa omaa rahaa. Se kertoo, että yksikköhinnat on mitoitettu liian matalalle, laskee OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Opettajien nokkamies toivoo, että yksityisten yritysten tulo tukiopetusmarkkinoille herättäisi päättäjät panemaan perusopetuksen rahoituksen kuntoon.

.
.