Hyppää sisältöön

Armeijan remontti: 4 kuukauden palvelus, naiset kutsuntoihin

Varusmiespalvelukseen ehdotetaan menojen säästämiseksi uutta neljän kuukauden palvelusaikaa. Asevelvollisuuden tulevaisuutta puolustusministeriölle selvittänyt työryhmä säilyttäisi yleisen asevelvollisuuden, koska ammattiarmeijan hinta olisi nykymalliin verrattuna melkein kaksinkertainen.

Nuoria (alokkaita?) rivissä.
Asevelvollisuutta pohtinut työryhmä haluaisi selvittää yleisen varusmiespalveluksen lyhentämistä jopa neljään kuukauteen.

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) tilaamassa paperissa linjataan, että kaikilla palveluskelpoisilla miehillä ja vapaaehtoisilla naisilla on oltava oikeus suorittaa varusmiespalvelus. Kehitysideoihin kuuluu esimerkiksi naisten oikeus kuntakutsuntoihin.

Häkämies itse on todennut armeijan liian kalliiksi. Selvityksessä menoerät käyvät karusti selville. Kun nykymallissa sekä henkilöstömenot että materiaalikulut nousevat – yhteensä jopa 10 prosenttia joka vuosi – itse toiminnalle jää budjetista yhä vain pienempi siivu. Toiminnan leikkaaminen tarkoittaa leikkaamista kertausharjoituksista, maastovuorokausista ja lentotunneista.

Tässä kärsii koulutuksen laatu, maanpuolustustahto ja lopulta uskottavuus, työryhmä toteaa.

Kulukuria ryhmä on löytänyt lyhyemmästä palveluksesta. Keskeisimpiin ehdotuksiin kuuluu 4-kuukautinen palvelusaika, josta työryhmä laskee 60 miljoonan euron säästöt.

Työryhmän mukaan on myös pakko vähentää poikkeusoloihin tarkoitettujen suorituskykyisten joukkojen määrää. Hallintorakenteita pitäisi supistaa ja irtisanomisten tulisi olla mahdollisia.

Ammattiarmeija olisi jopa kalliimpi

Palkka-armeija ei ole säästövaihtoehto: selvityksen mukaan se olisi päinvastoin kalliimpi kuin asevelvollisuusmalli.

Ammattiarmeija vaatisi vuosittain 60 000 miehelle tilat ja varustelun. Nykyisellä vahvuudella vuosittain varustellaan 34 000 varusmiestä ja henkilöstöön kuuluvaa. Palkka-armeija sinkoaisi vuosikustannukset 4,9 miljardiin euroon, kun nykybudjetti on 2,7 miljardia. Mahdollinen Nato-jäsenyys ei työryhmän mielestä muuttaisi tilannetta.

Ylipäätään vapaaehtoisia halukkaita ei yksinkertaisesti riittäisi armeijaksi asti. Selvityksen mukaan vain 16 prosenttia olisi varmasti vapaaehtoisia.

Puolustusministeri Häkämiehen asettamaan kahdeksanjäseniseen selvitystyöryhmään kuuluivat muun muassa toimitusjohtaja Marko Ahtisaari ja puoluesihteeri Mikael Jungner (sd.). Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin toimitusjohtaja Risto Siilasmaa.

.
.