Hyppää sisältöön

Unkarin myrkkyliete uhkaa naapurimaita

EU varoittaa Unkarin myrkyllisen jätelietteen saattavan aiheuttaa ympäristökatastrofin myös naapurimaissa.

Alumiinisäiliö arkistokuvassa vuodelta 2006. Kuva: Sandor H. Szabo / EPA

Jos myrkkyliete pääsee Tonavaan, saattaa se levitä Kroatiaan, Serbiaan, Romaniaan, Bulgariaan, Ukrainaan ja Moldovaan ja sen jälkeen Mustaanmereen.

Tällöin vuodosta voisi seurata laaja-alaisia ja vakavia vaurioita ympäristölle. EU:n tiedottajan Joe Hennonin mukaan unioni on valmis avustustoimiin heti, jos katastrofi alkaa laajeta.

- Emme ole huolissamme pelkästään Unkarin ympäristön puolesta, vaan tämä saattaa ylittää rajat, Hennon sanoi.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen asiantuntijan mukaan kyseessä saattaa olla pahempi ympäristökatastrofi kuin kymmenen vuotta sitten Romaniassa sattunut vuoto, jossa kultakaivoksesta valui syanidin saastuttamaa vettä. Myrkkyvuoto päätyi tuolloin Tonavaan asti.

Unkari on komentanut 500 ihmistä turman puhdistustöihin. Tarkoituksena on estää myrkkylietteen pääsy sivujoista Tonavaan. Viranomaisten mukaan tavoitteessa on ainakin toistaiseksi onnistuttu. Romanian ympäristöministeriö on kertonut tarkkailevansa Tonavan veden laatua.

Juomavesi ei viranomaisten mukaan ole toistaiseksi saastunut, mutta ihmisiä on varmuuden vuoksi kielletty juomasta vettä. Myös kalastus, metsästys ja kotona kasvatettuken vihannesten käyttö on kielletty.

Myrkyllinen liete vyöryi kyliin

Unkarin hallitus määräsi tiistaina hätätilan kolmeen piirikuntaan alumiinitehtaasta päässeen myrkyllisen lietteen takia. Haiseva liete on levinnyt ainakin 40 neliökilometrin laajuiselle alueelle, ja jätettä on ainakin seitsemässä kylässä. Liete sisältää muun muassa raskasmetalleja ja on lievästi radioaktiivista. Se polttaa ihoa ja aiheuttaa silmiin joutuessaan sokeutumisen.

Alumiinitehtaan lietealtaan pato murtui maanantaina Länsi-Unkarissa noin 70 kilometrin päässä Tonavasta olevalla alueella, ja punainen liete vyöryi läheisiin kyliin. Lietettä vyöryi altaasta arviolta 700 000 - miljoona kuutiometriä. Muutaman metrin korkuisena hyökynyt liete kaatoi autoja, rikkoi siltoja, tuhosi omaisuutta ja tulvi rakennuksiin.

Neljä ihmistä sai surmansa, heistä kaksi oli lapsia. 123 loukkaantui ja 61 ihmistä on edelleen sairaalahoidossa. Heistä kahdeksan tila on vakava. Kolme ihmistä on edelleen kateissa.

Pääministeri Viktor Orbanin mukaan tuhon syynä saattaa olla inhimillinen virhe.

.
.