Hyppää sisältöön

Chilen pelastusoperaatio alkaa pian

Chilessä loukussa olevien kaivosmiesten pelastusoperaatio alkaa yökahteen mennessä Suomen aikaa keskiviikon vastaisena yönä. Aikataulusta kertoi puoliltaöin Chilen presidentti. Pelastuskapseli on koemielessä laskettu lähes kaivosmiesten luo, ja se on toiminut suunnitelmien mukaan.

Feeniks-linnun mukaan nimettyä pelastuskapselia testattiin tiistaina. Matka ylös maanpinnalla kestää kapselin kyydissä parisenkymmentä minuuttia. Kuva: EPA

Aikataulua on tarkennettu edestakaisin tiistain mittaan. Kaivosministeri Laurence Golborne kertoi tiistaina puolilta päivin paikallista aikaa, että operaatio aloitetaan iltakuudelta paikallista aikaa, joka on kuusi tuntia Suomen ajasta jäljessä. Golbornen mukaan ensimmäinen kaivosmies pääsee maan pinnalle jo tiistai-iltana Chilen aikaa, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Pelastusoperaation aloittamista on aikaistettu jo useaan otteeseen. Tunneli kaivosmiesten luo 622 metrin syvyyteen valmistui suunniteltua nopeammin, ja kokeiden mukaan se näyttää toimivan suunnitellusti.

Ennen kuin kaivosmiehiä aletaan nostaa, alas kaivokseen lasketaan neljä pelastustyöntekijää valmistelemaan miesten nostoa. Jos pelastusoperaation aikataulu pitää, viimeinenkin 33:stä kaivosmiehestä saadaan maan pinnalle kaksi vuorokautta myöhemmin.

Pelastettavien järjestys tarkoin mietitty

Tuhkasta nousevan Feeniks-linnun mukaan nimetyssä kapselissa tuodaan ensimmäisinä ylös ne, joiden on katsottu olevan kykeneväisimpiä selvittämään noston aikana mahdollisesti syntyvät ongelmat. Ensimmäisenä nostetaan 31-vuotias kahden lapsen isä Florencio Avalos. Hänen jälkeensä nostetaan sähköteknikko Mario Sepultaveda sekä ryhmän ainoa bolivialainen Carlos Mamani, jota vastaanottamaan saapuu myös Bolivian presidentti Evo Morales.

Jälkimmäisinä ylös nostetaan ne, joiden katsotaan kestävän odotuksen parhaiten. Kaikkein viimeisenä ylös tulee työvuoron johtaja, Luis Urzua, 54.

Aina kun kaivosmies saadaan maanpinnalle, merkiksi sytytetään kirkas valo ja sireeni laitetaan soimaan. Kaivosmiehiä suojataan televisiokameroilta, ja vain kolme heidän itsensä valitsemaa läheistä saa tulla heitä tervehtimään. Alustavan lääkärintarkastuksen jälkeen miehet kuljetetaan helikopterilla sairaalaan jatkotutkimuksiin.

32 chileläistä ja yksi bolivialainen kaivosmies jäivät loukkuun 5. elokuuta, kun San Josén kulta- ja kuparikaivos Pohjois-Chilessä sortui. Ensimmäinen elonmerkki heistä saatiin vasta 17 päivää myöhemmin. Miehet ovat nyt viettäneet ennätykselliset 68 päivää kuumassa ja kosteassa kaivoksessa.

.
.