Tulli tutkii laajaa lääkkeiden maahantuontia

Suomessa tutkitaan ensimmäisen kerran laajaa lääkkeiden maahantuontia, jossa satoja netistä lääkkeitä tilanneita suomalaisia epäillään rikoksesta. Tullin mukaan suomalaiset ovat tilanneet lääkkeitä, jotka ovat sisältäneet esimerkiksi myrkkyä ja lattiavahaa.

Kuva: Tulli

Tulli tutkii laajaa rikosjuttua, jonka kohteena ovat kahden kuukauden aikana Suomeen tilatut lääketilaukset netistä. Tullin seurantajakson aikana Suomeen tilattiin yli 800 lääketilausta. Yksittäisiä pillereitä oli yhteensä yli 140 000. Ne ovat nyt tullin takavarikossa.

Suomalaiset olivat uskoneet tilaavansa netistä potenssilääkkeitä, antibiootteja, sydänlääkkeitä ja syöpälääkkeitä. Osa lääkkeistä sisälsi malarialääkettä, osa jotain myrkkyjä tai esimerkiksi lattiavahaa.

- Niitä on valmistettu esimerkiksi sillä tavalla, että lattiamaalilla on vedetty sininen väri pintaan ja lattiavahalla on saatu kiilto lääkkeeseen. Pidän suurimpana ongelmana sitä, että ihminen, jolla on vakava sairaus, kuvittelee saavansa netin kautta halvemmalla lääkettä. Tosiassa näin ei ole, toteaa YLE Uutisille rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Läntisestä tullipiiristä.

Tullin tietojen mukaan kukaan ei ole joutunut hengenvaaraan valelääkkeitä syödessään. Sadat suomalaiset ovat nyt kuitenkin rikoksesta epäiltyinä.

- Henkilö, joka tilaa netistä lääkkeitä, saattaa syyllistyä lääkerikokseen. Jos lääkkeessä on huumausainetta, hän saattaa syyllistyä huumausainerikokseen tai doping-rikokseen, sanoo Sinkkonen.

Tulli: Kansainväliset rikollisjärjestöt laittoman lääkebisneksen takana

Tulli on tehnyt lääketutkinnassaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Tullin mukaan laittoman lääkebisneksen takana ovat kansainväliset järjestäytyneet rikollisryhmät, jotka laittavat nettiin luotettavan näköisiä nettisivustoja.

- Nämä sivut näyttävät luotettavilta. Kuvissa on henkilöitä, joilla on valkoinen takki ja he muistuttavat lääkäreitä. Niissä sivuissa ei ole kuitenkaan mitään luotettavaa. Sivut ovat usein tämmöisten atk-nörttien tekemiä sivustoja. Niillä ei ole mitään tekemistä lääketeollisuuden kanssa, varoittaa Hannu Sinkkonen.

Suomeen valelääkkeitä on tilattu satojen tuhansien eurojen edestä. Lääkkeet on maksettu luottokorteilla.