Hyppää sisältöön

Itsemurha nettilähetyksessä järkyttää Ruotsissa

Ruotsissa on virinnyt keskustelu nettimaailman kovuudesta sen jälkeen, kun 21-vuotias mies näytti oman hirttäytymisensä nettikameran avulla maanantaina. Mies oli ilmoittanut keskustelupalstalla aikovansa tehdä itsemurhan. Useat nettikeskustelijat yllyttivät miestä surmaamaan itsensä.

Itsemurhan tehneen miehen asunnon eteen oli tuotu runsaasti kynttilöitä ja kukkia 12. lokakuuta. Kuva: SVT

Tunnetulta ruotsalaiselta keskustelufoorumilta löytyy pitkä keskusteluketju, joka alkaa sillä, että 21-vuotias mies kertoo itsemurha-aikeistaan.

Vastauksissa miestä härnätään pelkuriksi ja suositellaan erilaisia tapoja, joilla pääsee hengestään. Joissakin viesteissä miestä kehotetaan pitämään kiirettä. Yhdessä kommentissa 21-vuotiasta hoputetaan, koska kommentin kirjoittajalla on kiire töihin. Jotkut keskustelijat kyllä yrittävät taivutella miestä ja estää häntä toteuttamasta aikeensa.

Noin puolitoista tuntia ketjun avaamisen jälkeen mies on surmannut itsensä nettikameran suorassa lähetyksessä. Maanantai-iltapäivänä tapahtuneen itsemurhan jälkeen keskustelu on paisunut ja on edelleen täydessä vauhdissa. Keskusteluketjua oli torstaina aamupäivällä katsottu yli kolme miljoonaa kertaa ja siinä oli lähes kaksituhatta viestiä.

Britanniaan rekisteröidyllä keskustelusivustolla on myös nettiäänestys tapahtuneesta – keskustelijat voivat ottaa kantaa siihen oliko itsemurha pelkuruutta vai voiko mies levätä rauhassa.

Todellisuudentaju hämärtyy netissä

Ruotsissa on kummasteltu miten on mahdollista, että monet ihmiset seurasivat valmisteluja keskustelupalstan ja nettikameran välityksellä tekemättä mitään itsemurhan estämiseksi.

Tutkija Eva Ikonomidis Svedmark Uumajan yliopistosta on selvittänyt internetin käyttöä. Hän veikkaa, että monet nettikeskustelijat eivät aluksi oikein tajunneet mistä oli kysymys.

- Netissä todellisuus ja mielikuvitus sekoittuvat. Sieltä löytyy tekstejä ja kuvia jotka ovat fiktiota ja aineistoja, jotka ovat todellisuutta. Rajat ovat epäselviä, ja jokainen joutuu itse miettimään uskooko näkemäänsä, Svedmark sanoo Ruotsin TV:n haastattelussa.

Hänen mukaansa itsemurhatarina tuntui niin hurjalta, että moni piti sitä vain taruna. On arveltu, että nettikeskustelu todella saattoi ratkaista tapahtumien kulun – eli nettiviestit saivat miehen lopulta toteuttamaan aikeensa, vaikka hän jo välillä kertoi epäröivänsä.

Svedmarkin mielestä olisi mielenkiintoista selvittää erityisesti yllytykseen liittyvä juridiikka. Hän vertaa tilannetta siihen, että sillalla itsemurhaa harkitsevaa henkilöä kehotettaisiin hyppäämään.

Netti voisi myös pelastaa

Tutkija Eva Ikonomidis Svedmarkin mukaan nettikeskustelu olisi myös voinut pelastaa nuoren miehen, jos siihen olisi reagoitu toisella tavalla. Mutta tällä foorumilla näin ei käynyt.

Yleiseen hätänumeroon alkoi kyllä virrata puheluja, kun miehen itsemurhalähetys oli jatkunut jonkin aikaa mutta poliisi ei ehtinyt paikalle ajoissa. Viimeisessä nettikameran kuvassa näkyy kaksi hämmentynyttä poliisia.

Keskustelufoorumi, jolla itsemurhaviesti julkaistiin, joutui vuosia sitten vaikeuksiin, kun sivustolla levitettiin natsimielisiksi tulkittuja viestejä. Sen jälkeen sivusto lupasi moderoida keskustelut ja sitoutui estämään ilmiselvät laittomuudet.

Ruotsissa on netti-itsemurhan jälkeen kiinnitetty huomiota siihen, että internetistä löytyy myös ruotsinkielisiä itsemurhan tekotapoja esitteleviä nettisivustoja. Käytännössä sivustoihin puuttuminen on lähes mahdotonta, koska ne julkaistaan usein ulkomaalaisilla palvelimilla.

.
.