Hyppää sisältöön

Piispat: Kirkon selkeytettävä homolinjaansa

Ylen homoillasta alkanut eroaalto kirkosta ei edelleenkään näytä laantumisen merkkejä. Kirkosta eroaa edelleen joka tunti useita satoja jäseniä.

Polttamaton kynttilä on kiinnitetty koristeelliseen, moniosaiseen kynttilänjalkaan. Takana Jeesusta esittävä suurikokoinen lasimaalaus.
Piispojen mielestä kirkon pitää pikaisesti selkeyttää kantaansa homoseksuaalisuuteen. Joukkopako evankelisluterilaisesta kirkosta on jatkunut tänäänkin - 24 000 ihmistä on jo eronnut kirkosta viikon aikana. Arkkipiispankin mielestä kirkon on ilmaistava, että homoseksuaaliset ihmiset ovat myös kristinuskon näkökulmasta hyväksyttyjä.

Vaikka ihmisvirta ulos evankelisluterilaisesta kirkosta on viikon aikana käynyt vuolaana, ei kirkoissa sentään vielä sammutella valoja. Huoli kuitenkin on suuri. Viikossa kirkosta on eronnut jo yli 21 000 ihmistä.

- Laskusuhdanteiden aikana kirkosta on erottu taloudellisista syistä, jotta vältyttäisiin maksamasta kirkollisveroa. Tässä on kuitenkin kyseessä moraalinen syy. Eroamista tapahtui myös naispappeuskysymyksen kohdalla, mutta ei tässä mittakaavassa, sanoo Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kimmo Ketola.

Linjauksesta keskusteltu

Porvoon piispan Björn Vikströmin mielestä hämmennys kirkkokansan parissa on nyt niin suuri, että kirkon johdon olisi syytä ottaa asiaan julkisesti kantaa, mielellään jo ennen marraskuussa pidettävää kirkolliskokousta. Vikströmin kirkon johto on "keskusteltu asiasta".

Kirkon piirissä pahoitellaan nyt sitä, että kirkon ja yksittäisten jäsenten kannat ovat keskustelussa menneet sekaisin. YLE Uutisten tavoittamista neljästä piispasta moni totesi, ettei tunnista ohjelmassa käytetyistä äänenpainoista omaa kirkkoaan.

- On tavallaan sotkettu minun mielestä asioita siten, että joidenkin puolueiden kansanedustajien ääniä tulkittu kirkon ääneksi. Todellisuudessa kirkolla paljon moninaisempi, lämpimämpi ja suvaitsevampi ääni myös seksuaalivähemmistöjä kohtaan, sanoo Kuopion piispa Wille Riekkinen.

Talous saattaa kärsiä

Koko kansankirkon jäsenmäärään nähden 22 000 lähtijää ei ole paljon. Ennen pitkää joukkopako saattaa kuitenkin vahingoittaa kirkkoa myös taloudellisesti.

- Se riippuu monista tekijöistä, esimerkiksi siitä, mihin tuloluokkaan eroajat loppujen lopuksi kuuluvat, mutta tokihan sillä on merkkitystä. Jokainen lähtijä vie myös kirkon verotuloja mennessään, sanoo Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kimmo Ketola.

Harakka tervatulla katolla

Kirkon johdolle tilanne on repivä. Oli kannanotto millainen tahansa, aina tulee jostakin ikkunasta lunta tupaan. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen perääkin nyt malttia molemmille puolille aitaa.

- Toivon, että erilaiset ja hyvinkin eri tavalla ajattelevat voisivat kuulua samaan yhteisöön ja muistettaisiin se Paavalin viisas ohje, että "toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne".

Häkkinen vetoaa, että eropäätöstä ei tehtäisi liian hätäisesti, vaikka eroaminen nettiaikana onkin helppoa.

- Toivon, että kuitenkin jotenkin ne jotka kirkosta eroamista pohtivat, näkisivät kirkon toiminnan laajemmin kuin vain tämän yhden kysymyksen kautta