Hyppää sisältöön

Kaleidoskoopin läpi näkyy erilainen kauneus

Helsingissä pyörii tanssiesitys, joka haastaa perinteisen kauneuden määritelmän. Sekä vammaisista että vammattomista tanssijoista koostuva tanssiryhmä todistaa, ettei pyörätuoli estä tanssimista.

Maija Karhunen tanssii Kaleidoscope -tanssiteoksessa Helsingin Malmitalolla. Kuva: YLE

Helsinkiläisen Malmitalon lavalla aukeaa maailma, jossa mikään ei ole sitä, miltä aluksi näyttää. Tanssiteos Kaleidoscope tuo yhteen seitsemän eri-ikäistä, sekä vammatonta että vammaista tanssijaa.

- Tämä on matka erilaisiin kehoihin ja tarinoihin. Ylistämme erilaisuutta ja löydämme siitä luovuutta sen sijaan, että pelkäisimme sitä, kuvailee ohjaaja ja koreografi Sally Davison teosta.

Tanssiteoksen takana on muutama vuosi sitten perustettu, kansainväliset juuret omaava DanceAbility Finland, joka haluaa tuoda tanssin myös vammaisten ulottuville. Maailmalla suosittu, integroidun tanssin metodi tekee Suomessa vasta tuloaan, kertoo Sally Davison.

- Jotain on jo tehty Suomessa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Englannissa yhteisötanssi ja integroitu tanssi ovat paljon isompi juttu.

Davisonin mukaan DanceAbilityn filosofia on, että tanssi kuuluu kaikille huolimatta mielen tai kehon kunnosta.

Tanssi rikkoo liikuntavammaisuuden rajoja

23-vuotias, synnynnäistä luuhaurastumatautia sairastava Maija Karhunen on harrastanut tanssia kymmenen vuoden ajan. Kaleidoscopessa esiintyvälle Karhuselle tanssiminen merkitsee muun muassa pyörätuolista vapautumista.

- Tanssin myötä olen alkanut liikkua ihan eri tavoilla. On tullut paljon uusia mahdollisuuksia ja rajoja on rikkoutunut, Karhunen kertoo.

Kaleidoskoopin mukaan nimetyssä tanssiteoksessa murtuvat niin ahtaat kauneuden rajat kuin asenteet ja ennakkoluulotkin, mutta lopulta saa myös nauraa.

- Kyllä me revitään huumoria täällä. Kaikelle saa nauraa, ja se myös vapauttaa ajattelemaan uudella tavalla, sanoo tanssija Maija Karhunen.

.
.