Hyppää sisältöön

D-vitamiinin puute voi johtaa kuolemaan

D-vitamiinin puute näyttää lisäävän ennenaikaisen kuoleman riskiä. Laajassa Itä-Suomen yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa D-vitamiinin puutoksesta kärsivien kuolinriski oli kaksinkertainen verrattuna eniten vitamiinia saaviin.

Kuva: Timo J Malmi / Northern Lights

Tutkittavien D-vitamiinin taso vaihteli paljon vuodenaikojen välillä. Vain heinä- ja elokuussa enemmistöllä oli elimistössään riittävästi D-vitamiinia. Kesän jälkeen keskimääräiset pitoisuudet laskivat parissa kuukaudessa niin, että vain kolmasosalla tutkittavista ylittyi suositellut raja-arvot.

Kesäkuukausien ulkopuolella D-vitamiinin tarve täytyy kattaa ravinnolla tai lisäravinteilla. Suurten D-vitamiiniannosten pitkäaikaisen käytön haitoista tai hyödyistä ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä.

Tutkimuksessa seurattiin yhdeksän vuoden ajan yli tuhatta 53-73-vuotiasta miestä ja naista. Heistä 87 kuoli tutkimuksen aikana. Tutkittavilla ei ollut syöpiä tai sydän- ja verisuonitauteja tutkimuksen alussa.

Tutkimus vahvistaa käsitystä, että D-vitamiinin puutteella on yhteys lisääntyneeseen kroonisten sairauksien riskiin.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutritionissa.

Asiantuntija kehottaa malttiin

Suomessa viralliset vitamiinisuositukset antaa ravitsemusneuvottelukunta. D-vitamiinia koskevat suositukset ovat vuodelta 2005.

- Suurin ongelma ei ole se, että suositukset ovat liian alhaiset, vaan se että nykyisetkään eivät toteudu. Viime keväänä suosittelimmekin kaksinkertaistamaan nestemäisten maitotuotteiden ja ravintorasvojen D-vitamiinilisät. Osa meijereistä on tämän jo toteuttanutkin, sanoo ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara.

Suositeltava vuorokautinen D-vitamiinin saantimäärä on alle kaksivuotiailla 10 mikrogrammaa, 2 - 60-vuotiailla 7,5 mikrogrammaa ja yli 60-vuotiailla 20 mikrogrammaa. D-vitamiinin on todettu vähentävän merkittävästi ikääntyneiden osteoporoosin riskiä.

Suurin hyväksyttävä saantimäärä on alle 10-vuotiailla lapsilla 25 mikrogrammaa ja aikuisilla 50 mikrogrammaa vuorokaudessa.

- Meillä on erillinen pohjoismainen D-vitamiinia tutkiva työryhmä, joka käy tarkasti läpi uuden tutkimustiedon ja päättää sen perusteella, onko suosituksia syytä tarkistaa, Kara kertoo.

Viime aikoina vilkkaana käyneen keskustelun perusteella Kara ei olisi valmis nostamaan suositeltuja raja-arvoja.

- Jäitä hattuun, asiaa ei ole tutkittu riittävästi.

Uusien D-vitamiinia koskevien suositusten on määrä valmistua vuonna 2012.