Tutkijat seurasivat 14 vuoden ajan 15 000 ihmistä, jotka osallistuivat suureen terveys- ja ravitsemustutkimukseen.
Tutkimuksessa ilmeni, että suuri alfakaroteenipitoisuus veressä kytkeytyi pienempään riskiin kuolla seurannan aikana.
Niillä, joiden veressä oli desilitraa kohden yli 9 mikrogrammaa alfakaroteenia, oli 39 prosenttia pienempi kuoleman riski seurannan aikana kuin niillä, joilla alfakaroteenia oli korkeintaan milligramma.
Jo 2-3 mikrogramman alfakaroteenipitoisuus pienensi kuoleman riskiä 23 prosenttia verrattuna pienimmän alfakaroteenipitoisuuden ryhmään.
Keskimäärin osallistujien veren alfakaroteenipitoisuus oli 4,8 mikrogrammaa desilitrassa.
Yhteydet eivät selittyneet osallistujien iällä tai muillla ominaisuuksilla eivätkä elämäntavoilla tai lukuisilla sairauksien riskitekijöillä. Alfakaroteeniin liitetty vaikutus havaittiin, kun tarkasteltiin kokonaiskuolleisuutta sekä erikseen syöpä- ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta.
Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehden verkkoversiossa.