Hyppää sisältöön

Opettajien toiveet tarkoittaisivat kahdeksan tunnin koulupäivää

Aineenopettajia edustavat liitot kaipasivat YLE Uutisten kyselyssä niin paljon lisätunteja, että kaikkien toteutuessa seitsemäsluokkalaisen koulupäivä pitenisi kuudesta tunnista kahdeksaan. Vähentämisen varaa opettajat näkevät terveystiedossa ja uskonnossa.

Kuva: YLE

Opetushallituksen pääjohtajan Timo Lankisen vetämä työryhmä valmistelee parhaillaan perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista. YLE Uutiset kysyi aineiden opettajia edustavilta liitoilta, mikä olisi heistä riittävä tuntimäärä heidän omille oppiaineilleen. Esimerkiksi valittiin peruskoulun seitsemäs luokka.

Muutamien aineiden edustajat olivat nykyisiin tuntimääriin tyytyväisiä. Esimerkiksi matematiikan, fysiikan, kemian ja terveystiedon tuntimäärä seitsemännellä luokalla oli niitä edustavien opettajajärjestöjen mielestä riittävä. Valtaosa oppiaineiden edustajista kuitenkin kaipasi lisää viikkotunteja, yhtä tai jopa useampia. Ainoastaan biologian ja maantiedon opettajat eivät vastanneet, mutta hekin ovat ilmaisseet työryhmälle kaipaavansa lisää painoarvoa oppiaineilleen.

Yhteenlaskettuna toiveista tulisi 40 tunnin kouluviikko, eli päivän keskipituus olisi kahdeksan tuntia.

- Mahdottomuushan se on, sanoo työryhmää vetävä Lankinen.

Opettajat ymmärtävät toki itsekin, että kaikki eivät voi kaipaamiaan tunteja saada. Kysyttäessä, keneltä opettajat omat lisätuntinsa ottaisivat, terveystieto ja uskonto nousivat ylitse muiden. Kaikki järjestöt eivät kuitenkaan halunneet ottaa vähentämispuoleen kantaa.

Taito- ja taideaineet saamassa lisää tunteja

Työryhmän työ kestää toukokuun alkuun. Sillä on ollut hallitusohjelman sanelema lähtökohta: taito- ja taideaineita sekä valinnaisuutta pitää lisätä. Tämä tarkoittaa oikeastaan sitä, että nykyiseen tuntijakoon tehdyt muutokset vedetään takaisin.

- Viimeksi tehdyt leikkaukset näkyvät koulujen arjessa pahoinvointina ja tekemisen tarpeena, sanoo taito- ja taideaineita edustavan STAILI ry:n puheenjohtaja Niku Tuomisto.

Kuvataideopettajaliiton puheenjohtaja Hannele Parviala kaipaa muutakin kuin valinnaisia.

- Nimenomaan kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisille pitäisi saada kaikille yhteistä kuvataideopetusta, Parviala sanoo.

Tulossa aiempaa suurempia muutoksia

Timo Lankinen sanoo, että vaikka eri kantoja kuunnellaankin työryhmässä tarkalla korvalla, yleisestä mielipiteestä ei voi päätellä mitä työryhmältä on tulossa.

- Kompromissi on varmasti edessä. Uusia aineita tuskin tulee, eikä nykyisiä varmaankaan katoa, Lankinen ennakoi.

Lankisen mukaan tavoitepuolella keskeistä on, että sisältöjen lisäksi oppilaat oppisivat ajattelua, analyysiä ja tiedonhankintaa.

- Oppiaineita tullaan ryhmittelemään, ehkä sitä kautta päästään lähemmäksi näitä tavoitteita, hän sanoo.

Lankisen mukaan muutoksista on tulossa suurempia kuin edellisissä tuntijakouudistuksissa, mutta tarkemmin hän ei niistä halua vielä kertoa. Työryhmä on säästänyt hankalimmat kysymykset toimikautensa loppuun.

.
.