Hyppää sisältöön

Eduskunnalle 8 000 nimen adressi tekijänoikeustulojen puolesta

Taiteilijat ovat luovuttaneet eduskuntaryhmille lähes 8 000 nimen adressin, jossa vaaditaan tekijänoikeustulojen turvaamista. Taiteilijoiden mukaan muun muassa musiikin ja elokuvien kopioinnista maksettavat maksut ovat puolittuneet, koska kaikkien uusien tallennuslaitteiden ostohintaan ei sisälly hyvitysmaksua.

Adressia oli luovuttamassa eduskunnalle aamupäivällä taiteilijoiden 60-henkinen valtuuskunta. Eduskuntaryhmien edustajille adressin luovuttivat Jussi Chydenius, Siiri Nordin, Tapio Liinoja, Pauli Hanhiniemi, Anssi Kela ja Jani Uhlenius.

Taiteilijat vaativat, että hyvitysmaksun vuosituotto palautettaisiin vähintään 12 miljoonan euron tasolle. Tuotto oli sen verran vielä kaksi vuotta sitten, mutta on nyt puolittunut. Suurimpana syynä on taiteilijoiden mukaan se, ettei maksu sisälly kaikkien uusien tallennuslaitteiden, kuten muistitikkujen ja tallentavien puhelimien ostohintaan.

Hallitus päättää, minkä laitteiden hinnassa kerätään hyvitysmaksua. Jos uusia laitteita ei oteta listalle, hyvitysmaksun tuotto pienenee sitä mukaa, kun kuluttajat siirtyvät uusiin laitteisiin, taiteilijat huomauttavat.

Nykyisen hallituksen aikana listalle ei ole lisätty uusia laitteita, kertoo Lauri Kaira, joka on yksi taiteilijoiden adressiprojektin vetäjistä. Kaira toteaa, ettei kopiointi ole vähentynyt, joten maksun tuottokaan ei saisi vähentyä.

Kairan mukaan he saivat eduskunnassa myönteisen vastaanoton, ja heillä on nyt suuret odotukset siitä, että eduskuntaryhmät puhuvat asiasta hallitukselle.

Kolmen suuren puolueen edustajat Raija Vahasalo (kok.), Aila Paloniemi (kesk.) ja Päivi Lipponen (sd.) lupasivat viedä asian omien eduskuntaryhmiensä keskusteltavaksi, Kaira kertoo.

Taiteilijoiden adressin allekirjoittajan joukossa ovat eturivin taiteilijoista muun muassa Einojuhani Rautavaara, Heikki Harma, Aki ja Mika Kaurismäki, Pekka Kuusisto, Esa-Pekka Salonen, Maija Vilkkumaa, Jörn Donner, Chisu, Jenni Vartiainen, Jukka Kuoppamäki, Laura Närhi, Marko Röhr, Claes Olsson, Tuomari Nurmio, Paleface, Eicca Toppinen, Paula Vesala, Verneri Pohjola, J. Karjalainen, Peter Franzen, Anja Snellman ja Anna-Leena Härkönen.

Adressi toimitetaan myös hallitukselle ja presidentille. Taitelijoiden edustajat ovat viime viikkojen aikana vedonneet useaan otteeseen poliitikkoihin, jotta hyvitysmaksun romahtaminen estettäisiin. Asiasta odotetaan päätöstä vuoden loppuun mennessä.

.
.