Hyppää sisältöön

Pelti kolisee Uudellamaalla - uutta lunta parikymmentä senttiä

Lunta on pyryttänyt pääkaupunkiseudulle sunnuntain aikana parikymmentä senttiä. Teiden pinta on hyvin liukas, ja Uudellamaalla on jo sattunut yli sata kolaria tai ulosajoa. Pääkaupunkiseutu on Suomen lumisin alue - lunta on kertynyt kaikkiaan reilusti yli puoli metriä.

Kuva: YLE

Liikkuvan poliisin mukaan koko maassa on sunnuntaina tapahtunut lähes 250 kolaria tai ulosajoa. Pelkastään Uudenmaan alueella kolareita on ollut noin 130. Viranomaisten tietoon ei ole tullut vakavia onnettomuuksia.

Pienempiä peräänajoja ja teiltä suistumisia on ollut muun muassa Lahdenväylällä ja Porvoonväylällä. Myös Kehä III:lla oli iltapäivällä useamman auton kolareita, liikkuvasta poliisista kerrotaan. Onnettomuudet ovat aiheuttaneet hetkellisesti liikenteen puuroutumista.

Pöllyävän lumen ja pakkasen vuoksi teiden pinta on erittäin liukas Etelä-Suomessa, tieliikennekeskuksesta varoitetaan.

Vakavin onnettomuus on sattunut Helsingissä Sipoonlahden kohdalla, jossa ainakin yksi ihminen on loukkaantunut linja-auton ja henkilöauton välisessä kolarissa. Loukkaantuneen tilan vakavuudesta ei vielä ole tietoa. Muuten kolarit ovat olleet hyvin pieniä.

Lumipyry siirtyy pohjoisemmaksi

Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että voimakas itätuuli , 5-6 m/s., on pöllyttänyt pakkaslunta ja heikentänyt näkyvyyttä maanteillä. Sääennusteiden mukaan lumipyry siirtyy yön aikana pohjoisemmaksi. Lähinnä lunta on tullut Salpausselän kaakkoisella puolella.

Huomenna maanantaina paikallisia lumikuuroja tulee kuitenkin etelärannikolta Lappiin saakka.

Rautateillä yli tunnin myöhästymisiä

Sääolosuhteet ovat aiheuttaneet myös rautateillä jonkin verran myöhästymisiä. Sunnuntai-iltana Helsingistä Rovaniemelle lähteneet yöjunat ovat olleet aikataulustaan myöhässä jopa tunnista puoleentoista tuntia.

Helsingin ja Joensuun välillä junat kulkivat illalla enimmillään puoli tuntia myöhässä. Myös Tampereen ja Turun välillä junat myöhästelivät.

Liikenneviraston liikennepäällikön Jorma Laaksosen mukaan keli on sunnuntaina ollut pahin mahdollinen.

- Pöllyävä lumisade ja kova tuuli. Kyllä se jossain vaiheessa näkyy sähkölaitteista. Vaihteet me saamme pidettyä kunnossa, mutta sähkölaitteet ovat ongelma, Laaksonen arvioi aiemmin päivällä.

Maanantaiaamun liikenteen sujuminen riippuu täysin siitä, kuinka ensi yön aikana saadaan huollettua kalusto ja laitteet kuntoon vilkkaan arkipäivän tarpeita varten.

Lunta tupruttaa hieman lisää purevassa pakkassäässä

Jouluaattoon ulottuvan ennusteen mukaan suuressa osassa maata sataa ajoittain vähän lunta, tiistaina etelärannikolla ja lounaassa lunta voi sataa sakeammin. Keski-ja Pohjois-Lapissa sää pysyy poutaisena. Jakson lopulla sää poutaantuu ja pakkanen kiristyy.

Pakkasta on 10-25 astetta, Pohjois-Lapissa on aluksi jopa yli 30 asteen pakkasia.

.
.