Hyppää sisältöön

Suuren valliriutan kasvu heikointa vuosisatoihin

Australian Suuren valliriutan kasvu on taantunut heikoimmilleen satoihin vuosiin.

Filippiiniläinen yliopisto-opiskelija sukelsi Suurella valliriutalla 21. toukokuuta 2008 osana projektia, jossa heitä opetetaan arvostamaan ja suojelemaan koralliriuttoja. Kuva: Dennis M. Sabangan / EPA

Australian merentutkimuslaitoksen mukaan ilmastonmuutos ja saasteet koettelevat maailman suurinta koralliriuttaa ja kehitys on samanlaista myös pienemmillä riutoilla.

Tutkija Glenn De'ath työtovereineen varoittaa Science-lehdessä, että koralliriuttojen häviäminen tietää suuria muutoksia merten elämän monimuotoisuudelle, sillä lukuisat kala- ja muut eläinlajit hankkivat riutoilta ravintoa ja tarvitsevat näitä vedenalaisia puutarhoja myös jälkeläistensä turvaksi.

Koralliriutat myös tarjoavat miljoonille ihmisille sekä ruokaa että muuta toimeentuloa houkutellessaan matkailijoita. Riutat myös suojelevat rantoja kovalta merenkäynniltä.

Suuren koralliriutan kartoituksessa havaittiin, että korallin kasvu on vähentynyt yli 13 prosenttia vuodesta 1990. Vastaavaa ei ole todettu 400 vuoteen.

Tutkijat syyttävät muutoksesta ilmaston lämpenemistä, meren happamoitumista ja meriveden karbonaattipitoisuuden vähentymistä. Tutkijoiden mukaan on äärimmäisen kiireellistä, että näiden syiden vaikutukset varmistetaan.

.
.