Hyppää sisältöön

Greenpeace: Olkiluoto 3:n ydinjäte selvästi luultua vaarallisempaa

Olkiluotoon rakennettavan uuden ydinvoimalayksikön tuottama ydinjäte on seitsemän kertaa vaarallisempaa kuin vanhempien reaktorien, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeace. Tieto käy järjestön mukaan ilmi ydinjätehuoltoyhtiö Posivan raportista.

Vaarallisuus johtuu siitä, että Areva-yhtiön suunnittelema uudenmallinen EPR-reaktori hyödyntää ydinpolttoaineen aiempaa tehokkaammin. Mitä enemmän energiaa uraanipolttoaineesta vapautetaan, sitä radioaktiivisemmaksi polttoaine muuttuu ja sitä helpommin vapautuvassa muodossa radioaktiiviset aineet ovat.

Ydinjätteen radioaktiivisista aineista suurimman vaaran aiheuttaa loppusijoituksessa jodi-129, jota vapautuu Olkiluoto 3 -tyypin reaktorin tuottamasta jätteestä seitsenkertainen verrattuna nykyisiin ydinreaktoreihin, kertoo Greenpeace. Areva ei ole järjestön mukaan huomioinut ongelmaa.

Arevan mukaan radioaktiivisuuden kasvu ei vaadi muutoksia käytetyn polttoaineen loppusijoitusratkaisussa. Areva kertoo myös, että yhdellä kilolla uutta polttoainetta tuotetaan enemmän kilowattitunteja kuin nykyisillä polttoaineilla.

Posiva on kehittänyt ydinjätteen loppusijoituskonseptin, joka perustuu siihen, että jätteestä tehdään vaikeasti liukenevaa. Tämä ei Greenpeacen mukaan päde uudentyyppisen jätteen kohdalla, sillä se on huokoisempaa ja kuumempaa.

Aiempaa vaarallisemman jätteen loppusijoittaminen on aikaisempaa kalliimpaa. Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllymäki sanoo YLE Uutisille, että uuden tiedon myötä herää jopa kysymys, onko näin vaaralliselle aineelle ylipäätään olemassa sijoituspaikkaa tai saako näin vaarallista ydinreaktoria käynnistää.

Ydinhaudan tekeminen aina vain syvemmälle kallioon ei Myllyvirran mielestä välttämättä poista ongelmaa. Tämäntyyppinen jäte edellyttäisi panostamista kuiviin ja valvottuihin sijoituspaikkoihin. Mitä ne olisivat, Myllymäki ei lähde arvuuttelemaan.

Posivan edustajat eivät vastanneet soittopyyntöihin.