Hyppää sisältöön

Rasististen ryhmien määrä internetissä kasvaa

Verkkoyhteistö Facebookiin perustetussa ulkomaalaisvastaisessa ryhmässä yli 15 000 ihmistä vaatii pakolaisia pois Suomesta. Tämä omalla nimellään ja kasvoillaan esiintyvien ihmisten yhteisö saa lisää jäseniä päivittäin.

Kuva: YLE

Kynnys mielipiteen ilmaisemiseen internetissä on matala. Esimerkiksi suosituimmasta verkkoyhteisöstä Facebookista on tullut yksi rasististen ryhmien kokoontumispaikka, missä ihmiset eivät kaihda kitkerien ja vihamielisten kommenttien kylvämistä.

IRC-gallerian viestintäpäällikkö Matti Kari puolestaan uskoo, että jotkut netin käyttäjät löytävät entuudestaan tuntemattomien kanssa yhteisen sävelen juuri arveluttavista poliittisista mielipiteistä.

Teinien suosimassa IRC-galleriassa rasistiset mielipiteet ja kuvat pyritään kitkemään mahdollisimman nopeasti pois.

Solvaaminen on rikos

Verkkorasismiin puuttuminen lain keinoin on hankalaa, sillä sitä pidetään helposti sananvapauden rajoittamisena. Rikokseksi kuitenkin katsotaan solvaaminen ja tiettyä kansanryhmää vastaan kiihottaminen.

Vähemmistövaltuutettu on jo saanut useita kanteluita Facebookin rasismiryhmistä.

- Kirjoittajat eivät miellä, että oikeuslait koskevat myös nettikirjoittelua. Se ei ole täysin valvonnasta vapaata eikä lain soveltamisesta vapaata aluetta. Tietysti myös sivustojen ylläpitäjällä on vastuu, vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää sanoo.

Ihmisoikeuksien puolustajat saavat kuulla kunniansa

Ihmisoikeusliitossakin on havahduttu rasismin leviämiseen internetissä. Lisäksi liitto ja sen työntekijät joutuvat usein epäasiallisen nettikommentoinnin kohteeksi, kun julkisuudessa on puitu esimerkiksi maahanmuuttoon tai romaneihin liittyviä asioita.

Asian on nostanut esiin myös Helsinki Times.

.
.