Ystävien liikkeitä voi tarkkailla nyt puhelimen näytöltä

Kännyköiden kaveripaikannusohjelmat ovat yleistymässä. Palveluiden avulla voi seurata ystävien ja perheenjäsenten liikkeitä puhelimen kartalta. Tietosuojavaltuutetun mielestä jäljitysohjelmat sisältävät lukuisia ongelmia.

Google Latitude on Googlen uusi palvelu matkapuhelimiin. Kuva: Google/ YLE Online-grafiikka

Puhelinpaikannus ei kuitenkaan ole uusi ilmiö. Kehityspäällikkö Tuija Aalto YLEn Uusista Palveluista sanoo, että esimerkiksi hiljattain Googlelle kaupattu kotimainen Jaiku-palvelu piti sisällään ominaisuuden, joka kertoi kännykän perusteella käyttäjän sijainnin.

- Kaveripaikannus on ollut vuosia kehitteillä, mutta ilmeisesti vasta nyt teknologia alkaa olla sillä tasolla, että tämä voi oikeasti levitä, Aalto arvioi.

Tietosuoja herättää kysymyksiä

Kaverinpaikannusohjelmia tarjoavat ainakin Elisa ja Nokia, mutta tunnetuin on kuitenkin Googlen helmikuun alussa lanseeraama Latitude-ohjelma. Se toimii käytännössä niin, että matkapuhelimen kartalta voi seurata missä kaverit tai perheenjäsenet liikkuvat.

Sijainti tosin näytetään ainoastaan, jos siihen on antanut suostumuksensa, vakuuttaa Googlen tiedotuksesta vastaava Timo Nurmi.

- Henkilön paikkatieto on hyvin yksityinen asia, joten tietoturvaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Tietoa ei jaeta missään vaiheessa ilman, että siitä on sovittu kahden ihmisen välillä. Sitä ei myöskään voi itse vahingossa levittää, Nurmi sanoo.

Siitä huolimatta tietosuojavaltuutetun mielestä kaverinpaikannuspalvelu sisältää tukun ongelmia. Niitä ovat muun muassa suostumuksen määrittely, kännykkätunnistautumisen epävarmuus sekä kimurantit käyttäjäehdot.

- Palvelujen ehdot ovat pitkiä ja monimutkaisia, eikä niitä usein ole saatavilla edes suomenkielisinä, moittii tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Tietosuojavaltuutetun mukaan myös vanhemmat voivat valvontamielessä pakottaa lapsensa liittymään paikannuspalveluun.

- Tietosuojalain mukaan alle 15-vuotiaiden lasten vanhemmat voivat antaa suostumuksensa palveluun liittymisestä ilman lapsen hyväksyntää, huomauttaa Aarnio.

Kaveripaikannuksesta teknologiala-alan next big thing?

Toistaiseksi kaveripaikannuspalveluiden käyttäjämääristä ei ole tietoa. Kehityspäällikkö Tuija Aalto YLEn Uusista Palveluista uskoo niiden muuttuvan osaksi arkea.

- Kunpa äitini ja siskoni käyttäisivät tätä! Vielä paikannusohjelmat eivät kuitenkaan ole lyömässä läpi. Toistaiseksi käyttäjät ovat ns. edelläkävijöitä. Menee vielä useita vuosia ennen kuin paikannusohjelmat leviävät laajoille massoille.

Tuija Aallon mukaan paikannusohjelmat tarjoavat myös paljon mahdollisuuksia myös muuhun kuin ystävien ja perheen jäsenten sijainnin selvittämiseen.

- Esimerkiksi YLE voisi tulevaisuudessa laittaa paikkatiedot kaikkiin uutissisältöihin. Käyttäjän kulkiessa kadulla puhelimeen paukahtelisi jatkuvasti uutisia sen mukaan, missä hän milloinkin liikkuu.

Teknologiamaailmaa ahkerasti seuraava Aalto ei nää paikannuspalveluissa turvallisuusuhkia. Ainakaan silloin, jos normaali varovaisuus on tallella.

- Tietosuoja-asetusten kanssa pitää tietysti olla huolellinen, mutta muutenhan se menee samaan konkurssiin kuin muukin yksityisyyden menettäminen tässä digitaalisessa maailmassa. Kaveripaikannus on kätevä tapa katsoa missä ihmiset liikkuvat - siis ne, jotka ovat antaneet siihen katsomiseen luvan.