Hyppää sisältöön

Ranska ja Italia tekevät ydinvoimayhteistyötä

Italian pääministeri Silvio Berlusconi ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ovat Roomassa allekirjoittaneen sopimuksen ydinvoimayhteistyöstä. Maitten johtajat sopivat, että Ranskan ja Italian energiayhtiöt rakentavat Italiaan yhdessä neljä ydinreaktoria.

Italialaisyhtiö Enel ja ranskalaisyhtiö EDF ovat sopineet, että Enel lisää osuuttaan Ranskan ydinvoimaohjelmassa. Italialaiset ja ranskalaiset tekevät tutkimusyhteistyötä ja varastoivat yhdessä ydinjätettä.

Italiassa kiellettiin ydinvoima vuonna 1987 pidätetyn kansanäänestyksen jälkeen. Italialaiset päättivät luopua ydinvoimasta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden takia.

Berlusconi ilmoitti viime vuonna uudelleen valtaan päästyään, että Italiassa aletaan uudestaan käyttää ydinvoimaa. Ydinvoimalla Berluconi haluaa vähentää Italian riippuvuutta tuontiöljystä ja -kaasusta.

Sarkozy vihjaili protektionismia

Sarkozy patisti Roomassa EU:ta vastaamaan Yhdysvaltan mahdolliseen protektionismiin:

- Jos Yhdysvallat suojelee maanviljelijöitään, me voimme tehdä samaa Euroopassa; jos Yhdysvallat suojelee teollisuuttaan, me Euroopassa voimme tehdä samaa, linjasi Sarkozy.

.
.