Saksan ministerit ehdottavat EU:n kattavaa osakekauppaveroa

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ja valtionvarainministeri Peer Steinbrück ehdottavat, että Euroopassa otettaisiin käyttöön vero, joka perustuisi osakekauppoihin.

Peer Steinbrück vasemmalla ja Frank-Walter Steinmeier oikealla. Kuva: Tim Brakemeier/ EPA

Ministereiden ehdotuksen mukaan veronalaisia olisivat yli tuhannen euron osakekaupat. Veroa perittäisiin puolitoista prosenttia osakkeiden arvosta.

Vero määrättäisiin välittäjän avulla tehdyille kaupoille. Yhtä suuri vero perittäisiin rahoitustuotteista, joiden sijoituksia ei muutoin veroteta.

Veron tuotoilla voisi lievittää talouskriisin seurauksia, Steinbrück ja Steinmeier sanovat tiedotteessaan. Heidän mukaansa vero suosisi pitkäaikaista sijoittamista ja rajoittaisi lyhyen aikavälin keinottelua. Ehdotettu vero toimisi entisen leimaveron tavoin.

Ministereiden arvion mukaan vero tuottaisi pelkästään Saksassa noin kolme miljardia euroa vuodessa. He toivovat, että vero otettaisiin käyttöön kaikkialla EU:ssa.

Tiedotteeseen Steinmeier ja Steinbrück myös arvostelevat hedge-rahastoja ja varallisuudenhoitoyrityksiä. Heidän mukaansa niiden valvontaa on lisättävä.

Pankkien pitäisi varata 40 prosenttia omasta pääomastaan, joilla katetaan hedge-rahastoille ja varallisuudenhoitoyhtiöille annetut lainat, ministerit sanovat.

Suomessa osakemyynnit ovat luovutusvoittoina veronalaisia.