Hyppää sisältöön

Palestiinalaisten pääministeri eroaa

Palestiinalaisten pääministeri Salam Fayyad on jättänyt eroanomuksensa presidentti Mahmoud Abbasille. Fayyad kertoi asiasta tiedotteella lauantaina.

Fayyadin mukaan ero astuu voimaan, kun palestiinalaisten yhteishallinto muodostetaan. Yhteishallitus pyritään muodostamaan maaliskuun loppuun mennessä.

Abbas nimitti Fayyadin pääministeriksi islamistisen Hamasin otettua haltuunsa Gazan kaistaleen vuonna 2007. Hänen eroanomuksensa voidaan nähdä sovinnollisena eleenä Hamasia kohtaan. Hamas on toistuvasti vaatinut Fayyadin eroa.

Presidentti Abbasin edustama Fatah ja islamistinen Hamas-järjestö sopivat helmikuun lopulla yhteishallituksen muodostamisesta. Ennen varsinaisia neuvotteluja osapuolet perustivat komiteoita pohtimaan yhteishallituksen muodostamisen avainkysymyksiä.

Niitä ovat hallituksen paikkajako, hallinnon instituutioiden jälleenrakennus, presidentin- ja parlamenttivaalien järjestäminen, turvallisuusjoukot ja ryhmien välinen sovinnonteko.

Alun perin neuvottelujen yhteishallituksen muodostamiseksi oli tarkoitus alkaa jo marraskuussa, mutta Hamas vetäytyi neuvotteluista, koska Fatah oli vanginnut sen jäseniä Länsirannalla. Uudet neuvottelut pääsivät alkuun Israelin Gazaan tekemän kolmiviikkoisen sotilasoperaation jälkeen.

Islamistinen Hamas voitti palestiinalaisten parlamenttivaalit vuonna 2006 ja muodosti hallituksen, mikä vei palestiinalaishallinnon kansainväliseen eristykseen. Fatahin kanssa käyty valtataistelu huipentui, kun Hamas kesäkuussa 2007 otti voimatoimin hallintaansa Gazan kaistaleen.

.
.