1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilmastonmuutos tuo uusia lajeja Suomen pelloille

Ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen uusia viljelykasveja. Kasvien kasvukausi pitenee ja mahdollisuudet syysmuotojen viljelyyn paranevat, kun talvet leudontuvat.

Kuva: YLE

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) mukaan vähän viljeltyjen lajien, kuten rapsin, herneen ja härkäpavun tuotanto voi kasvaa laajaksi. Myös tattarin, pellavan, hampun, auringonkukan ja lupiinin viljelyedellytykset paranevat.

Viljelykasvien syysmuodot yleistyvät Suomessa lähivuosikymmenien aikana. Ensimmäisenä alkaa syysvehnän ja ruisvehnän viljely. Syysrapsi, -ohra ja -kaura saapuvat Suomeen vuosisadan puolivälin jälkeen, MTT arvioi.

Uusista lajeista maissin viljely säilörehuksi onnistuu tulevaisuudessa laajalti Etelä-Suomessa, mutta viljelyvarmasti vasta vuosisadan loppupuolella.

Uusista viljelykasveista on MTT:n mukaan monenlaista hyötyä suomalaiselle maataloudelle. Palkokasvien viljely lisää kotimaisen rehuvalkuaisen omavaraisuutta. Viljelykasvien syysmuotojen kilpailuetu on hyvä sadontuottokyky. Niiden talviaikainen kasvipeitteisyys vähentää lisäksi yleistyvien syys- ja talvisateiden aiheuttamia eroosio- ja huuhtoumariskejä.