1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ilmaston lämpeneminen kriisirajalla

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen on jo lähivuosina pisteessä, josta ei ole enää paluuta. Poliitikoista, yliopistotutkijoista ja yritysjohtajista koottu tutkimustyöryhmä varoittaa, että pahimmillaan kriisipiste saavutetaan jo alle 10 vuodessa, The Independent -sanomalehti kertoo.

Amerikkalaisten, australialaisten ja brittiläisten asiantuntijoiden ryhmä pitää kriisirajana sitä hetkeä, kun maapallon keskilämpötila nousee vuoden 1750 lukemista kaksi astetta. Vertailuajankohta on määritelty aikaan ennen teollista vallankumousta.

Tutkijoiden mukaan keskilämpötila on jo nyt, 255 vuoden kuluessa, noussut 0,8 astetta. Pelivaraa olisi näin enää hieman runsaan asteen verran, joskin keskilämpötilan nousua edelleen on odotettavissa myös takautuvasti.

- Kysymyksessä on ekologinen aikapommi, tutkimusryhmän vetäjiin kuulunut Britannian entinen liikenneministeri Stephen Byers kuvaili.

Työryhmän toinen puheenjohtaja oli yhdysvaltalainen republikaanisenaattori Olympia Snowe.

Lämpötilan nousu aiheuttaa tutkimuksen mukaan muun muassa pulaa juomavedestä, tauteja, merenpinnnan kohoamista, kuivuuden lisääntymistä, metsien katoamista ja maatalouden ongelmien kiihtymistä.

Tutkimusraportissa muun muassa kehotetaan kaikkia G8-maita tuottamaan vähintään neljännes sähköstään uusiutuvista energialähteistä vuoteen 2025 mennessä sekä tuplaamaan vähähiilidioksidisten teknologioiden tutkimusmäärärahansa viiden vuoden kuluessa.

"Meeting the Climate Challenge" -tutkimuksen koostivat brittiläinen Institute for Public Policy Research, yhdysvaltalainen Centre for American Progress ja australialainen Australia Institute. AFP