Hyppää sisältöön

Perämeren valaasta uusi havainto (video valaasta)

Perämerellä Himangan edustalla sunnuntaina havaittu valas on nähty ilmeisesti uudelleen Kalajoen edustalla. Todennäköisesti nuori ryhävalas kiertelee ja etsii ravintoa laajalla alueella Itämerellä. Viranomaiset toivovat yleisöltä tietoja valashavainnoista.

Ryhävalas ui jopa sata kilometriä muutamassa tunnissa. Kesäaikaan sille riittää ravinnoksi etenkin silakoita, mutta asiantuntijat pelkäävät, että viimeistään talvi ja meren jäätyminen koituvat sen kohtaloksi.

Havainnon valaasta teki sunnuntaina ylivieskalainen mies, joka ilmoitti asiasta Raahen merivartioasemalle.

Merivartioalukselta napattiin valaasta kännykkäkuvia, joiden perusteella eläin tunnistettiin alustavasti ryhävalaaksi.

Valaalla oli pituutta 7 - 8 metriä, ja sen pyrstöllä oli leveyttä reilu metri.

Valastarkkailija Markku Lahtinen maa- ja metsätalousministeriöstä taipui valaskuvan nähtyään ensin uskomaan, että kyseessä on lahtivalas. Silminnäkijän kuvailu valaan pyrstöstä sai hänet kuitenkin uskomaan, että kyseessä on harvinaisempi ryhävalas. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan vielä ole.

Kumpikaan valaista ei olisi mahdoton havainto Suomen leveyksillä, sillä ne asuttavat meriä arktisilta alueilta tropiikkiin. Puolan rannikolla tehtiin tämän vuoden huhtikuussa havainto ryhävalaasta. On mahdollista, että kyse on samasta yksilöstä, toteaa valaita harrastuksenaan tutkiva Rauno Lauhakangas TV-uutisille.

Valas tulee Lauhakankaan mukaan todennäköisesti menehtymään Itämeren alueella, sillä täällä ei ole sille paljoa syötävää.

Suomen vesillä on varmuudella tavattu ryhävalas vain vuonna 1978. Valas seikkaili Itämerellä yli puoli vuotta, kunnes se kuoli ilmeisesti nälkään.