Hyppää sisältöön

Uusi valtameri syntymässä?

Maankuoreen on Afrikassa syntynyt halkeama, jota edetessään synnyttää jopa uuden valtameren. Tutkijat ovat ihastuksissaan mahdollisuudesta seurata ainutlaatuisen tapahtumaketjun etenemistä.

Maanjäristys mursi 60 kilometriä pitkän halkeaman Koillis-Afrikkaan viime syyskuussa. Geologien mukaan maankuoren repeämä on suurin kymmeniin tai jopa satoihin vuosiin, kertoo tiedelehti Nature.

Jos halkeminen jatkuu, se saattaa yltää Punaiseenmereen asti ja eristää suuren osan Etiopiasta ja Eritreasta muusta Afrikasta. Seurantatutkimuksen perusteella kasvu jatkuu vauhtia, jota on vaikea ennustaa. Miljoona vuotta siihen kuitenkin mennee.

Repeämä kertoo mannerlaattojen liikkeistä syvällä maanpinnan alla. Osa Afrikan muodostavista laatoista on hitaassa liikkeessä erilleen Arabian niemimaan laatasta.

Se venyttää ja siten myös ohentaa maankuorta. Syntyvistä halkeamista pääsee kuplimaan sulaa kivimassaa, joka kovettuessaan muodostaa uutta merenpohjaa. Tällaista tapahtumaa päästään hyvin harvoin seuraamaan kuivalla maalla.

Kehitystä seuraamaan on perustettu brittiläis-etiopialainen tutkijaryhmä. Sen jäsen tohtori Tim Wright Oxfordin yliopistosta kertoo, että satelliittikuvien perusteella alueesta on saatu erinomainen kartta. Ryhmällä on käytössään myös muun muassa seismisiä laitteita.

BBC