Hyppää sisältöön

Heikentynyt Ernesto-myrsky iskeytyi Kuubaan

Karibianmerellä riehuva Ernesto-myrsky on iskeytynyt Kuubaan. Se ei ehtinyt vahvistua trooppisesta myrskystä hurrikaaniksi ennen maan rannikolle saapumistaan, kuten oli pelätty.

Kuubassa on evakuoitu satoja tuhansia ihmisiä myrskyn tieltä ja kalastuslaivueet on kutsuttu takaisin satamiin.

Haitissa yksi ihminen sai sunnuntaina surmansa Erneston pyyhkäistyä maan yli. Myrsky toi mukanaan rankkasateita: säätieteilijöiden mukaan saarella voi sataa paikoin jopa 50 senttimetriä. Sateiden ja niiden mahdollisesti aiheuttamien tulvien pelätään aiheuttavan saarella pahoja tuhoja.

Myrskyn ennustetaan saapuvan Floridaan myöhemmin tällä viikolla ja kuvernööri Jeb Bush onkin julistanut osavaltioon hätätilan. Viranomaiset ovat lisäksi käskeneet turisteja poistumaan Florida Keysin saarilta.

Niemimaalla voi syntyä myrskytuhoja, mutta samalla kovia kokenut New Orleansin kaupunki, samoin kuin Meksikonlahden länsiosan öljyntuotantoalueet säästyisivät.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on lykännyt Atlantis-sukkulan tiistaiksi kaavailtua laukaisua Erneston takia. Nasa myös harkitsee sukkulan siirtämistä Floridan Cape Canaveralissa sijaitsevalta laukaisualustalta sisätiloihin. Alun perin Atlantiksen piti lähteä jo sunnuntai-iltana, mutta sääolosuhteiden vuoksi laukaisua lykättiin vuorokaudella.

Jamaikalla kauppojen hyllyt ovat tyhjentyneet, kun ihmiset ovat ostaneet elintarvikkeita varastoon.

Vuosi sitten Yhdysvaltain etelärannikolla kuoli noin 1 500 ihmistä, kun hirmumyrsky Katrina riepotteli aluetta.