Hyppää sisältöön

Yhdysvallat esittää Iran-pakotteita

Yhdysvallat aikoo tuoda Iranin-vastaiset pakotteet keskusteluun YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Ulkoministeri Condoleezza Rice sanoo matkustavansa ensi viikolla New Yorkiin, missä koolla ovat myös ydinkiistassa avainasemassa olevat turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet ja Saksa.

Ricen mukaan tässä yhteydessä on tilaisuus ajaa pakotteita, jos Iran ei luovu ydinohjelmastaan. Yhdysvaltain eurooppalaiset liittolaiset suhtautuvat pakotteisiin Yhdysvaltoja varovaisemmin. Esimerkiksi Britannia arvelee, että Iranilla on voimavaroja kestää pakotteita.

Neuvotteluihin Iranin kanssa tuli jälleen mutkia, kun Iranin ydinohjelmaneuvottelijan Ali Larijanin ja EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan torstaiksi sovittu tapaaminen yllättäen peruuntui.

Korkean tason tapaamisen sijasta vain pääneuvottelijoiden avustajat tapaavat Pariisissa. Uutta tapaamispäivää ei ole sovittu.

Rice arveli Iranin peruneen tapaamisen. Hän uskoo, että Iran peruutti tapaamisen, koska se ei ole halukas lopettamaan ydinohjelmaansa.

Kuubassa Sitoutumattomien maiden liikkeen (NAM) jäsenmaiden ulkoministerien kokoukseen osallistunut Iranin ulkoministeri Manoucher Mottaki puolestaan sanoi diplomaateille, että Iran on valmis aloittamaan neuvottelut uudelleen ilman ennakkoehtoja.

Mottaki sanoi myös, että Iran on tehnyt yhteistyötä atomienergiajärjestö IAEA:n kanssa.

Reuters, AP, AFP