1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: Bush valitsi Irakin johtoon epäpäteviä

Yhdysvaltain hallituksen ainoa ehto Irakin sodanjälkeisen hallinnon jäsenille oli presidentti George Bushin tukeminen, kertoo The Washington Post -lehti.

Huhtikuusta 2003 kesäkuuhun 2004 toimineen hallinnon johdolta ei vaadittu juuri mitään asiantuntemusta, mikä johti outoihin henkilövalintoihin ja huonoihin tuloksiin.

Esimerkiksi Bagdadin pörssin johtoon tuli 24-vuotias nuorukainen, jolla ei ollut minkäänlaista talousalan osaamista. Hän oli hakenut työpaikkaa Valkoisesta talosta ja kertonut olevansa kiinnostunut Lähi-idästä.

Irakin terveydenhuoltoa asetettiin hallinnoimaan sosiaalityöntekijä, joka oli aiemmin toiminut Michiganin republikaanikuvernöörin alaisuudessa paikallisena terveydenhoitoalan johtajana. Hän syrjäytti erittäin kokeneen ja pätevän terveyshallinnon ammattilaisen.

The Washington Postin saamien tietojen mukaan väliaikaisen hallinnon jäsenten rekrytointitilaisuuksissa hakijoilta kysyttiin muun muassa, olivatko he äänestäneet George Bushia vuoden 2000 vaaleissa ja tukivatko he Bushin linjaa terrorisminvastaisessa sodassa. Eräiltä kysyttiin mielipidettä aborttikysymykseen.

Lähi-idän ongelmia tuntemattomat johtajat ajoivat lähinnä vain Yhdysvaltain sisäpolitiikasta tuntemiaan asioita, mikä pahensi Irakin sodanjälkeistä kaaosta, The Washington Post kirjoittaa.

Sen mukaan uudet johtajat pyrkivät muun muassa tuomaan Irakiin tasaveromallin, myymään valtion omaisuutta ja lopettamaan miljoonille irakilaisille elintärkeän ruoka-annosten jakelun. Maata repivältä väkivallalta johtajat sen sijaan sulkivat silmänsä.