Hyppää sisältöön

WWF kehottaa miettimään kalavalintoja

Ympäristöjärjestö WWF kehottaa eurooppalaisia miettimään tarkoin, mitä kalalajeja syövät.

Monia kalalajeja liikakalastetaan laittomasti tai pyydetään tuhoisilla menetelmillä, mikä on johtanut kalakantojen rajuun hupenemiseen, järjestö toteaa.

Tällaisia lajeja ovat muun muassa punakampela, meriantura, turska, miekkakala ja tonnikala.

Esimerkiksi Pohjanmeren punakampelasaaliista heitetään paikoin jopa 80 prosenttia pois kuolleina tai kuolevina, koska pyydyksiin tarttuu liian pieniä kaloja.

Miekkakaloja pyydettäessä puolestaan saa surmansa tuhansittain haita ja turskan sekä tonnikalan kannat ovat huvenneet. Esimerkiksi turskasaaliit ovat maailmanlaajuisesti supistuneet 70 prosenttia 30 viime vuoden aikana. Jos sama tahti jatkuu, Atlantin turskaa ei ole enää pyydettäväksi 15 vuoden päästä, järjestö kertoo.

Atlantin sinievätonnikalaa puolestaan uhkaa laiton kalastus. Lähes kolmannes saaliista on WWF:n mukaan laittomasti, säätelemättömästi tai ilmoittamatta pyydettyä, ja usein EU-maiden kalastusalusten toimesta,.

Kalastus jättää jälkensä myös muuhun meriluontoon. Esimerksi pohjatroolaus tuhoaa merenpohjaa ja sen eläimistöä, kuten meritähtiä ja simpukoita.

WWF varoittaakin, että teollisen kalastuksen tuhoisuudesta on päästävä eroon, tai kalaa ei riitä tuleville sukupolville. Järjestö muistuttaa samalla, että eurooppalaisen kalastuksen vakavista ongelmista huolimatta on myös vastuullisia kalastajia, jotka työskentelevät kalakantojen tulevaisuuden turvaamiseksi.

Suomen WWF julkaisi keväällä oman kalaoppaansa, jossa annetaan suomalaisille vinkkejä ympäristöystävälliseen kalan ja äyriäisten syöntiin. Meren herkkuja, ole hyvä (siirryt toiseen palveluun) -niminen opas löytyy järjestön Internet-sivuilta.