Hyppää sisältöön

Hätäkeskusjohtaja torjuu arvostelun

Hätäkeskusjohtaja Jyrki Landstedt torjuu itseensä kohdistuneen arvostelun.

Landstedtin mukaan hätäkeskuskiistassa asioilla on suurempi painoarvo kuin hänen henkilöllään. Hän ei aio erota tehtävästään.

Hän kiistää alueellisten hätäkeskusten johtajien syytökset uhkailusta ja sanoo keskusteluyhteyden olevan yhä kunnossa.

14 alueellisen hätäkeskuksen johtajaa lähetti aiemmin sisäministeri Kari Rajamäelle tiukkasanaisen kirjeen, jossa vaaditaan Landstedtin eroa.

Landstedt näkee kiistan taustalla uudenlaisen konseptin kehittämiseen liittyvän vaihtoehtojen moninaisuuden ja näkemyserot niiden välillä. Hän muistuttaa, että Suomeen kehitetty hätäkeskuslaitos on ainutlaatuinen maailmassa.

- Kyseessä on nuori organisaatio, jonka yhteinen toimintakulttuuri hakee yhä muotoaan. Näin ison muutoksen läpivienti on aina erityisen vaativaa sitä vetävälle johdolle, hän sanoo aamupäivällä julkisuuteen annetussa tiedotteessa.

Landstedtin mukaan on ymmärrettävää, että hätäkeskuslaitoksen ulkoiset ja sisäiset muutokset ovat koetelleet kestävyyttä, muutoskykyä ja resursseja. Hänestä on myös selvää, että joitakin asioita tulee kehittää ja tehdä paremmin.

"Kansalaisten turvallisuus ei uhattuna" Landstedt vakuuttaa, että kansalaisten turvallisuus ei ole uhattuna hätäkeskusten tulehtuneen tilanteen vuoksi. Hätäkeskuspäivystäjistä on pulaa, mutta se johtuu siitä, ettei koulutusjärjestelmä tuota päteviä päivystäjiä riittävällä tahdilla, Landstedt painottaa. Liian pieni henkilöstövahvuus on aiheuttanut ongelmia erityisesti Helsingin hätäkeskuksessa. - Sisäministeriö on kiirehtinyt toimia tilanteen korjaamiseksi ja sen pitäisi parantua lokakuussa, sisäministeri Kari Rajamäki rauhoittelee. Landstedt korostaa, että hätäkeskusten henkilöstön hyvinvointi ja työssä jaksaminen on nyt avainasemassa. Uusimmat selvitykset ilmapiiristä ja jaksamisesta valmistuvat ensi viikolla ja niiden pohjalta aiotaan jatkaa kehittämistoimia. YLE24