Hyppää sisältöön

Hallitus hyväksyi kuntaesityksen

Hallitus on hyväksynyt kuntauudistusesityksen. Esitys nimeää noin sata kuntaa tai kaupunkia, joita velvoitetaan yhteistyöselvityksiin.

Uudistuksessa esitetään pääkaupunkiseudulle ja maakuntakeskuksille ympäryskuntineen velvoitetta parantaa maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteistyötä.

Valtioneuvoston hyväksymässä lakiesityksessä linjataan myös vähimmäisasukasluvut muiden muassa perusterveydenhuollosta vastaaville alueille.

Perusterveydenhuollosta tai siihen liittyvistä sosiaalitoimen tehtävistä huolehtivan kunnan tai yhteistoiminta-alueen minimikoko olisi 20 000 asukasta. Ammatillista peruskoulutusta järjestettäessä minimikoko olisi 50 000 asukasta. Esitys antaa kunnille ensi vuoden kesäkuun loppuun asti aikaa suunnitella uudistuksen vaatimat toimet. Pääkaupunkiseudun ja laissa mainittujen kaupunkiseutujen on laadittava maankäyttöä, asumista, liikennettä sekä palvelujen käyttöä koskevat suunnitelmansa ensi elokuun loppuun mennessä. Pakkoliitoksiin lakiesityksessä ei kuntia pakoteta. Kuntaliitoksia vauhditetaan yhdistymisavustuksilla, jotka ovat sitä suurempia, mitä nopeammin kunnat yhdistyvät ja mitä useampia kuntia liitoksessa on mukana. STT, YLE24 Kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskeva hallituksen esitys (siirryt toiseen palveluun)