Hyppää sisältöön

Israelin ilmaiskusta kenties lisäselvityksiä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo, että suomalaisen YK-tarkkailijan heinäkuussa surmanneesta Israelin ilmaiskusta saatetaan vaatia lisäselvitys. Valtioneuvosto on asettanut työryhmän paneutumaan YK:n tekemään raporttiin iskusta.

YLEn Lauantaiseurassa vieraillut Tuomioja sanoo, että työryhmä perehtyy nyt käytössä olevaan aineistoon iskusta, ja sen jälkeen saattaa olla lisäselvitysten aika. Suomi odottaa kuitenkin, mihin toimenpiteisiin YK ryhtyy asiassa.

Tuomiojan mukaan YK:lta eilen saadusta raportista ei ilmene, oliko isku tahallinen. Vakavin kysymys on kuitenkin se, miksei tulitusta lopetettu, vaikka sen takia oltiin Israelin armeijaan toistuvasti yhteydessä, Tuomioja sanoo.

Hänen mielestään on myös oleellista tietää, kuka on vastuussa israelin antamasta selvityksestä. YK on saanut kuulla omaa raporttiaan varten vain yhtä israelilaiskenraalia.

Tuomiojan mukaan ammus ei ilmeisesti ollut laser-ohjattu, sillä se olisi myös edellyttänyt näköyhteyttä kohteeseen.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan on vielä liian aikaista sanoa, tyydyttääkö raportti suomalaisia. Vanhanen vertaa tapausta suuronnettomuuden tutkintaan, joka vie aikaa, tässä tapauksessa vielä muutamia viikkoja.

Ohjusiskussa Khiamiin kuoli neljä YK-tarkkailijaa. Muut sotilastarkkailijat olivat Kanadasta, Kiinasta ja Itävallasta.

YLE24