Hyppää sisältöön

Seksinoston uusi säädös voimaan

Seksinosto parituksen tai ihmiskaupan kohteelta on rangaistavaa kuun alusta alkaen. Rangaistus on sakko tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Myös oston yritys on rangaistavaa. Rangaistavaksi teko katsotaan, kun ostaja antaa tai aikoo antaa parituksen uhrille korvauksen teosta.

Seksuaalipalvelujen myyminen ja ostaminen yleisellä paikalla on yhä rangaistava järjestysrikkomus, josta seuraa rikesakko tai sakko.

Uudella säädöksellä pyritään ehkäisemään paritus- ja ihmiskaupparikollisuutta sekä halutaan vaikuttaa asenteisiin. Tavoitteena on samalla edistää itsemääräämisoikeutta ja tasa-arvoa.

Oikeusministeriö katsoo, että kriminalisoinnin ohella tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Eduskunta on edellyttänyt, että hallitus järjestää tarvittavat palvelut.

Oikeusministeriön asettama työryhmä esitti viime vuoden lopulla, että seksipalvelujen ostaminen säädetään yleisesti rangaistavaksi. Eduskunta päätti kesäkuussa nyt voimaan astuneesta, rajatummasta seksin ostokiellosta.

Prostituoitujen määrää on vaikea laskea luotettavasti. Eri lähteiden perusteella heitä arvellaan olevan Suomessa 8 000 - 15 000. Prostituoiduista noin kolmasosan arvioidaan työskentelevän parittajan alaisuudessa.