Hyppää sisältöön

EU:n puolustusministerit Kittilässä

EU:n puolustusministerien epävirallinen kokous on alkanut Kittilän Levillä. Kokouksen tärkeimpiä aiheita ovat mm. operaatiot Bosniassa, Sudanissa sekä Kongossa ja raportti Kosovon tilasta.

Kittilään Leville epäviralliseen kokoukseen kokoontuneet EU:n puolustusministerit ovät maanataina käyneet läpi unionin meneillään olevia operaatioita. Niihin ei tällä hetkellä harkita muutoksia.

EU:n puolustusministereiden lisäksi Levin kokoukseen osallistuvat myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer.

Kokousvieraat ovat tänään seuranneet EU:n taisteluosastoon sijoittuvan suomalaisen suojauskomppanian ensimmäistä julkista toimintanäytöstä. EU:n ensimmäinen taisteluosasto on valmiina operaatioihin kolmen kuukauden kuluttua.

Suomalais-saksalais-hollantilainen taisteluosasto harjoittelee toimintaansa vielä loppuvuodesta. Hollantilaisen huoltopataljoonan komentajan Ivo de Jongin mukaan marraskuussa on vielä kaksi erillistä harjoitusta. Operaatioharjoitus pidetään Etelä-Saksassa Leipheimissa, ja myös suomalainen suojauskomppania on mukana.

Taisteluosaston käyttö on vielä auki, mutta ensimmäisen kohteen on arveltu olevan Afrikassa, mahdollisesti Sudanissa Darfurissa, jossa YK ottaa Afrikan unionin operaation johtaakseen vuoden vaihteessa. EU-joukkojen koosta ei ole vielä päätöksiä.

EU:n ulkopoliittinen erityisedustaja Javier Solana sanoo, että jatkossakin kunnioitetaan sitä mitä Afrikan Unioni haluaa. Joukkojen ydin kun tulee Afrikan maista.

EU:n puolustusministerit ovat Levillä käyneet läpi myös käynnissä olevat operaatiot Bosnia-Herzegovinassa ja Kongossa. Althea-operaatio Bosniassa jatkuu toistaiseksi. Ministerit pitävät läsnäoloa tarpeellisena ainakin niin kauan, kuin Kosovon tilanne on epäselvä.

EDA: Asevoimia supistettava Puolustusministerien kokouksessa käsiteltäneen myös Euroopan puolustusviraston (EDA) raporttia, jossa kehotetaan Euroopan maita supistamaan asevoimiaan. Financial Times -sanomalehden haltuunsa saamaan raportin mukaan Euroopan asevoimien henkilöstökustannukset uhkaavat nousta jyrkästi 20 vuodessa, sillä väestön ikääntyessä asevoimat joutuvat kilpailemaan yksityisen sektorin kanssa nuorista. EDA kyseenalaistaa sen, tarvitaanko Euroopassa nykyisenlaajuisia asevoimia. Asevoimien palveluksessa on Euroopassa kaksi miljoonaa ihmistä, panssarivaunuja on 10 000 ja taistelulentokoneita 3 000. Virasto kehottaakin asevoimia ulkoistamaan toimintojaan yksityiselle puolelle.

Raportissa todetaan myös, että asevoimien tehtävinä tulisi yhä enemmän ajatella maailman kriispesäkkeissä toimimista. Uhkakuvana raportissa nähdään Afrikan ja Lähi-idän nopea väestönkasvu.

Kokouspaikalla rauhallinen mielenosoitus

Kokouksen yhteydessä Levillä järjestetyissä mielenosoituksissa on ollut muutamia kymmeniä osanottajia. Mielenosoitukset sujuivat poliisin mukaan rauhallisesti. Mielenilmauksia järjestivät Rauhanpuolustajat ja vasemmistonuoret.

Poliisille ilmoitettiin etukäteen molemmista mielenosoituksista. Poliisi käynnisti turvallisuustoimet ja eristi muun muassa kokouspaikan. Virka-apuun olivat lupautuneet puolustusvoimat ja rajavartiosto.