Björkstrand Porvoon uudeksi piispaksi

Teologian tohtori Gustav Björkstrand on Porvoon hiippakunnan seuraava piispa. Björkstrand voitti äänestyksessä Suomen teologisen instituutin pääsihteerin, rovasti Henrik Perretin äänin 308 - 146. Piispan vaalin tulos vahvistetaan tarkistuslaskennassa 13. lokakuuta.

Piispan vaalin tulos vahvistetaan tarkistuslaskennassa 13. lokakuuta. Vaalin toisella kierroksella kisasivat entinen poliitikko ja Åbo Akademin rehtori Gustav Björkstrand sekä naispappeuden vastustaja, rovasti Henrik Perret.

Björkstrand on järjestyksessään hiippakunnan kuudes piispa. Hän on toiminut aikaisemmin muun muassa Åbo Akademin rehtorina, kulttuuriministerinä ja kansanedustajana. Björkstrandin vastaehdokas Perret on tullut tunnetuksi naispappeuden vastustajana.

Perretin voitto olisi nostanut naispappeuskiistan jälleen näkyvästi esille luterilaisessa kirkossa.

Viime kuussa piispainkokous kehotti selonteossaan kirkkoa tarvittaessa ojentamaan pappeja, jotka kieltäytyvät työstä naispappien kanssa.

Piispa on hiippakuntansa seurakuntien ja pappien ylin kaitsija. Suomessa on yhdeksän hiippakuntaa. Piispoja on kymmenen, sillä Turun arkkihiippakunnassa on sekä piispa että arkkipiispa.

Piispanvaalissa äänoikeutetuista puolet on pappeja ja puolet maallikoita.