Puolueet valmiita alkoholiveron nostoon

Kaikki eduskuntapuolueet ovat nyt valmiita nostamaan alkoholin veroa, ilmenee MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman kyselystä.

Ristiriitaa puolueiden välillä on veronkorotuksen ajankohdasta ja kohdistamisesta.

Hallituspuolueista keskusta olisi valmis korottamaan alkoholiveroa kaikissa juomissa 5-10 prosenttia kerralla ja mahdollisesti painottamaan korotuksissa vielä väkevän viinan verottamista.

Sosiaalidemokraatit puhuvat maltillisesta nostosta erityisesti väkevien verotuksessa. RKP nostaisi "jonkin verran" viinaveroa, mutta laskisi samalla mietojen juomien verotusta.

Kokoomus ja vihreät palauttaisivat väkevien juomien alkoholiveron vanhalle tasolle. Viinojen hinnat laskivat vuonna 2004 keskimäärin 36 prosenttia.

Vasemmistoliitto nostaisi väkevien veroa vanhan tason ja nykyisen tason puoliväliin. Kristillisdemokraatit nostaisivat kaikkien juomien alkoholiveroa kaksikymmentä prosenttia.

Veronnoston ajankohdasta erimielisyyttä

Puoluejohtajien perustelut veronnostolle ovat samansuuntaisia. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen on huolissaan rajusti kasvaneista perheväkivalta-, rattijuoppo- ja alkoholikuolemaluvuista.

Kristillidemokraattien pj. Päivi Räsänen haluaa nostaa myös mietojen alkoholijuomien veroa, koska se hillitsisi nuorison juomista eniten.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen katsoo, että veronnosto oli suunnattu Virosta tulevaa viinan tuontia vastaan, mutta ratkaisu ei ollut tuloksia katsottaessa oikea.

Ennen veronalennusta sitä vastustivat kristillisdemokraatit, vihreät ja perussuomalaiset.

Uuden veronnoston ajankohdasta on erimielisyyttä. Oppositio olisi halukas nostamaan veroa jo vuodenvaihteessa, mutta keskusta ja demarit haluaisivat odottaa yli eduskuntavaalien.