Brax: ympäristövahingot saadaan ryhmäkanteisiin

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.) uskoo, että nykyinen laki ryhmäkanteista jää väliaikaiseksi.

Hän arvelee, että hallituksen nyt esittämä malli, jossa ympäristökanteet jäisivät lain ulkopuolelle korvataan 4 - 5 vuoden sisällä ja ympäristöasiat otetaan lakiin mukaan.

Oikeusministeriön asiantuntijatyöryhmä oli esittänyt, että ympäristövahingot olisivat mukana ryhmäkannelaissa. Eduskunta aloitti kiistellyn lain käsittelyn tänään.

Braxin mielestä laki on esitetyssäkin asussa tärkeä askel kohti "oikeaa ryhmäkannetta". Hän arvelee, että ryhmäkanteen vastustajien perustelut ja pelottelut amerikkalaistyyppisistä miljoonakorvauksista ovat propagandaa ja roskaa.

Vasemmistoliitto esittää, että hallituksen esityksestä poiketen ympäristövahingot olisivat laissa mukana.

Kokoomuksen edustaja Arto Satonen epäilee koko ryhmäkannehanketta. Ryhmäkanteiden yrityksille aiheuttamat kustannukset maksaisi joka tapauksessa kuluttaja. Suomen yrittäjillä on intressi toimia lainkuuliaisesti ja asiakkaiden toiveiden mukaan.

Braxin johtama lakivaliokunta alkaa käsitellä ryhmäkannelakia. Lakivaliokunta pyytää laista lausunnot ympäristö- ja talousvaliokunnalta.

Oikeusministeriö arvioi Ruotsin kokemusten perusteella, että ryhmäkanteita nostettaisiin Suomessa vuosittain vain muutama. Ryhmäkanteen käyttö olisi mahdollista kuluttajia koskevissa riita-asioissa. Kannetta ajaisi laajemman kuluttajajoukon puolesta kuluttaja-asiamies.