SS: Alkoholipakkauksiin kevyet varoitukset

Alkoholijuomia sisältäviin pakkauksiin ei ole tulossa samanlaisia varoitusmerkintöjä kuin tupakka-askeissa, Savon Sanomat kertoo.

Lehden haastattelema sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo, että pulloissa ja tölkeissä voitaisiin käyttää ns. amerikkalaista merkintätapaa. Sen mukaan alkoholin vaaroista kerrotaan selkeällä kielellä etiketeissä.

Panimoyhtiöt ovat arvostelleet merkintöjä sillä, että ne tulisivat kalliiksi ja että kuluttajat tuntevat jo haitat. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) taas on kiistänyt väitteen merkkien kalleudesta. Lisäksi varoitusteksteillä on haluttu tavoittaa ne, jotka juovat paljon.

Alkoholilain uudistusta valmisteleva hallitusneuvos Tuominen on kuitenkin sitä mieltä, ettei "moraalisiin huutomerkkeihin" ole syytä eikä suuria varoituksia ole tulossa.

Hallituksen sosiaalipoliittinen ministerivaliokunta käsittelee peruspalveluministeri Hyssälän valmistelemaa alkoholilain uudistusta torstaina.

Lakipaketissa on muun muassa keskioluen paljousalennusten kieltäminen, ns. happy hour -ulkomainostuskielto baareille ja tv- ja elokuvateatterimainontaan liittyviä rajoituksia. Lisäksi oluen ja siiderin myynti vähittäiskaupassa sallittaisiin vasta aamuyhdeksän jälkeen.

Jos eduskunta hyväksyy lakiehdotuksen, varoitusmerkinnöistä säädetään myöhemmin asetuksella.