Synnytyspiikki siirtynyt loppukesään

Synnytysruuhka on siirtynyt koko maassa maaliskuulta loppukesään, kertoo terveydenhuollon uutislehti Mediuutiset.

Stakesin kehittämispäällikkö Mika Gissler arvelee, että muutosta selittää perheiden halu synnyttää kesällä, jolloin isän ja äidin kesälomat helpottavat vauvan hoitoa.

Maaliskuun synnytyspiikkiä on selitetty aiemmin sillä, että lapset on perinteisesti saatettu alulle juhannuksena. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että synnytys halutaan rytmittää työelämän vaatimusten, lomien ja auringon mukaan.

Sairaaloiden hoitohenkilökunnalle ruuhkan siirtyminen on tuonut lisäkiireitä pahimpaan kesäloma-aikaan.

Epiduraalin yleistyminen huolettaa asiantuntijoita

Synnytyspiikin siirtyminen kielii myös potilaan aiempaa aktiivisemmasta roolista ja synnyttäjän vallan lisääntymisestä, sanoo Stakesin tutkimusprofessori Elina Hemminki.

Synnyttäjän vallan lisääntymisestä kertoo myös epiduraalipuudutuksen yleistyminen, yhä useampi kun haluaa synnyttää mukavasti ja kivuttomasti. Osa asiantuntijoista katsoo, että sairaaloissa annetaan epiduraalipuudutusta liian löysäkätisesti - heihin kuuluu Stakesin Hemminki.

- Ei varmaankaan Suomessa ole näin paljon kivuliaita naisia. Joissakin sairaaloissa on tullut normiksi, että epiduraali annetaan 60 - 70 prosentille, Hemminki pohtii.

Epiduraalipuudutuksen riskejä ovat mm. ponnistusvaiheen pitkittyminen ja sen aiheuttama sikiön hapensaannin heikentyminen sekä välilihan tai sulkijalihaksen repeämät.