Energiatalouden professori: Lisäydinvoima hyödyttää vain teollisuutta

Sähkömarkkinoiden ongelmat eivät ratkea kuudennen ydinreaktorin avulla, katsoo Teknillisen korkeakoulun energiatalouden professori Pekka Pirilä.

Radiouutisten haastatteleman Pirilän mukaan lisäydinvoima hyödyttäisi lähinnä suuria teollisuusyrityksiä. Kuluttajien sähkölaskuja se ei juuri pienentäisi ainakaan lyhyellä aikavälillä.

- Tarvittaisiin enemmänkin joustavaa energiantuotantoa, jossa investoinnit eivät ole niin suuria ja jossa helpommin pystytään vaihtelemaan tuotantomääriä. Ydinvoimahan on tehty tämmöiseen jatkuvaan käyntiin ja se ei ole se alue, jossa nyt on kriittisin ongelma, Pirilä sanoo.

Kysynnän mukaan joustava tuotanto olisi kohoaviin sähkönhintoihin parempi ratkaisu.

- Nythän meillä on nähty tämmönen hintapiikki. Ilman tämmöstä joustavaa tuotantoa hintapiikit voivat ryöstäytyä erittäin jyrkiksi. Tällainen joustavampi tuotanto katkaisisi nämä hintapiikit kohtuullisiksi, professori katsoo.

Sähkömarkkinoiden ongelmia tutkinut selvitysmies Matti Purasjoki esitti tiistaina julkistetussa raportissaan kuudennen ydinvoimalan rakentamista.

Pirilä huomauttaa, ettei ydinvoimaan investointi ole taloudellisestikaan riskitöntä. Vuosikymmenien ajaksi rakennettava miljardien ydinreaktori voisi osoittautua virheeksi esimerkiksi siinä tapauksessa, jos sähköä kuluttava teollisuus katoaisi yhtäkkiä globalisaation puristuksessa toisiin maanosiin.