Wallin suhtautuu varauksellisesti vesivoimaan

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Stefan Wallin suhtautuu varauksellisesti vesivoiman lisärakentamiseen.

Vuodenvaihteessa ympäristöministeriksi siirtyvä Wallin sanoi TV1:n Lauantaiseurassa, että olisi varovainen vesivoiman rakentamisen suhteen sen ympäristövaikutusten vuoksi. Lisäydinvoimaa Wallin ei sulje pois vaihtoehtojen joukosta.

- Ydinvoiman lisärakentaminen on puhtaasti teollisuuden ja alalla toimivien yritysten asia. Siihen soppaan valtion ei pidä lusikkaansa laittaa, Wallin totesi.

Valtion roolia ei hänen mielestään enää pidä vahvistaa energiayhtiöissä, ja hän suhtautuukin varauksellisesti ajatuksiin Fortumin pilkkomisesta.

Wallinin mukaan myös Venäjältä Suomeen vedettävän merikaapelin kohtalo on tarkoin punnittava.

- Sen suhteen täytyy kaikki riskit käydä läpi ennen kuin päätöksiä tehdään. Päätöksessä tulee ottaa huomioon myös turvallisuuspoliittinen näkökulma, Wallin selvitti.

Lähiajan tavoitteitaan RKP:n puheenjohtaja valotti sen verran, että toiveena on puolueen pääsy myös seuraavaan hallitukseen.

- Pyrkimyksenä on saada takaisin kolme paikkaa, jotka RKP viime vaaleissa menetti, Wallin summasi.

Kalli perää päätöksiä vesivoimasta Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli haluaa päätöksiä vesivoiman lisärakentamisesta ensi kevään hallitusneuvotteluissa. Kalli patistaa puolueita kertomaan omat kantansa jo ennen eduskuntavaaleja. - Vesivoima on puhdasta ja päästötöntä, se vähentäisi hiilidioksidipäästöjä ja ulkomailta ostettavien päästöoikeuksien määrää, korvaisi sähköntuontia, poistaisi tulvaongelmaa ja antaisi käyttöön säätövoimaa, Kalli selvittää lauantaisessa kannanotossaan. Kalli vetoaa kauppa- ja teollisuusministeriön selvitykseen, jonka mukaan Suomen vesivoimapotentiaalista on rakentamatta yli 40 prosenttia. Hänen mielestään vesirakentamista rajoittavaa lainsäädäntöä pitäisi tarkastella uudelleen, ottaen huomioon ympäristönäkökohdat kokonaisuutena. Kallin mukaan suomalaisten on kuitenkin syytä varautua nouseviin energiakustannuksiin. - Energiakustannuksia voidaan tasoittaa vain lisäämällä tulevaisuudessa uutta, kotimaista ja hiilidioksidivapaata sähkön tarjontaa, Kalli uskoo. Vesivoiman lisärakentaminen sisältyy kauppa- ja teollisuusministeriön selvitysmies Matti Purasjoen tiistaina julkistamaan raporttiin. YLE24, STT