Lottoarvonnassa harvinainen ongelma

Launtai-illan lottoarvonnan ongelmien syy on selvinnyt: lottokone ei toiminut kunnolla, sillä studiolampusta lähtenyt valonsäde sekoitti palloslaskurin toiminnan. Laskuri toimii niin, että lottopallot katkaisevat kulkiessaan valonsäteen.

- Tällä kertaa ilmeisesti studiovalo osui pallolaskuriin sopivasti suoraan ylhäältä päin, jolloin laskuri ei osannut tunnistaa oikeata määrää palloja, kertoo Urpo Lepistö Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta.

Arvonnan virallinen valvoja Seppo Kolehmainen kertoo YLEn TV-uutisille, että vian ilmettyä konetta yritettiin käynnistää useita kertoja, kunnes se alkoi pyöriä. Vian vuoksi kone jatkoi pyörimistä, eivätkä lisänumerot osuneet oikeisiin kohtiin. Kolehmaisen mukaan esiintynyt vika oli erittäin poikkeuksellinen.

Konetta ei voitu pysäyttää, koska samassa virtapiirissä lottokoneen kanssa on Jokeri-arvonnan kone. Jokeri oli ongelman ilmaantuessa vielä arpomatta, joten koneen annettiin pyöriä. Lottokoneen virtajohto vedettiin seinästä Jokerin arpomisen jälkeen, ja tulevaisuudessa koneiden virtapiirit aiotaan erottaa.

Lottoarvonnan aikana myös lähetyksen grafiikassa oli ongelmia.

Kolehmainen sanoo, että arvonnan tulos on täysin luotettava teknisistä ongelmista huolimatta.

- Kuten kansalaiset näkivät, lottonumerot arvottiin siinä järjestyksessä kuin on säädetty. Kysymys oli vain siitä, että kone ei suostunut käynnistymään.

Nykyään käytössä oleva lottoarvontakone on ollut käytössä pari vuotta. Suomalaisen loton yli 30-vuotisessa historiassa se on neljäs käytössä oleva arvontakone.

Koneen on valmistanut ja suunnitellut Valtion teknillinen tutkimuskeskus. VTT vastaa myös kulloinkin käytössä olevan koneen huollosta. Koneen määräaikaishuolto tehdään kahdesti vuodessa.