Keskioluen myyntiin rajoituksia?

Keskioluen myynti suunnitellaan sallittavaksi aikaisintaan aamuyhdeksältä nykyisen seitsemän sijaan.

Hallituksen valmistelemalla laajalla lakipaketilla halutaan tiukentaa alkoholin jakelua ja mainontaa. Sosiaalipoliittisen ministeriryhmän paketti sisältää aamumyynnin lisäksi alkoholin paljousalennukset, uudistetut etiketit ja TV-mainonnan. Esimerkiksi mäyräkoirien alehintoja ollaan kieltämässä.

Kauppa kokee tärkeimmäksi asiaksi aamumyynnin säilyttämisen.

- Aamumyyntiin emme toivo muutoksi. Paljousalennusten osalta näkisimme, että nykyistä menettelyä voitaisiin jatkaa ja sopia pelisäännöistä viranomaisten kanssa, sanoo Päivittäistavarakauppa Oy:n toimitusjohtaja Osmo Laine.

Alkoholijuomien valmisteveroon kaavaillaan kovaa korotusta Euroopan unionissa. Juomien vähimmäisvero nousisi yli 30 prosenttia. Asiasta päätetään Ecofinin kokouksessa marraskuussa.

Korotuksen myötä olutvero nousisi muun muassa Saksassa, Liettuassa ja Latviassa. Suomea ja Viroa korotus ei koske. Suomessa alkoholin valmisteverot ovat yli EU:n minimiveron. Alkoholiveron korotus on saanut tukea kaikista puolueista ja tutkijoilta.

- Alkoholiveron nostaminen on ylivoimaisesti tärkein asia. Minusta kannattaisi myöskin pohtia muutama vuosi sitten tehtyä ehdotusta siitä, että keskioluen alkoholipitoisuutta vähennetään. Sillä olisi välitön ja aika merkittävä vaikutus koko väestön alkoholinkulutukseen, arvioi Alkon hallituksen puheenjohtaja Jussi Huttunen.

Alkoholi tappaa Suomessa työikäisiä miehiä yhtä paljon kuin sepelvaltimotauti - työikäisillä naisilla rintasyöpäluvut ovat myös tasoissa alkoholikuolemien kanssa.

YLE24