Hyppää sisältöön

Tarasti esittää muutoksia vaalipiirijakoon

Hallintoneuvos Lauri Tarasti esittää merkittäviä muutoksia Suomen vaalipiirijakoon. Ehdotukseen sisältyy muun muassa nykyisiä vaalipiirejä suuremmat Itä- ja Pohjois-Suomen vaalialueita sekä Uudenmaan vaalipiirien uudelleenjärjestely.

Vaalijärjestelmää koskevan lainsäädännön parissa 60-luvulta asti työskennellyt Tarasti ehdottaa, että Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiireistä muodostettaisiin Itä-Suomen vaalialue ja että Oulun ja Lapin vaalipiireistä muodostettaisiin Pohjois-Suomen vaalialue. Ehdokkaat asetettaisiin edelleen vaalipiireittäin, vain tuloksen laskenta muuttuisi.

Lisäksi Uudenmaan vaalipiiri jaettaisiin kahtia: Pääkaupunkiseudun piirin jäisivät Espoo, Vantaa ja Kauniainen, loput Uudenmaan kunnat olisivat oma vaalipiirinsä.

Tavoitteena on tasata niin sanottua piilevää äänikynnystä, joka suosii suuria puolueita Itä-Suomessa ja Lapissa. Uudellamaalla puolestaan vaaleissa voi päästä läpi hyvinkin pienellä äänimäärällä.

Ministeri laittaisi uudistuksen heti valmisteluun Suuret puolueet ovat tähän asti vastustaneet vaalipiiriuudistusta, mutta niidenkin kanta on viime aikoina lientynyt, kun ns. piilevä äänikynnys on noussut yhä näkyvämmäksi ongelmaksi. Oikeusministeri Leena Luhtanen lupaa laittaa asian valmisteluun heti ja toivoo tulevan hallituksen ottavan uudistuksen ohjelmaansa. - Kun piilevän äänikynnyksen ongelma on ilmeinen, niin seuraava hallitus - ketä siihen tuleekaan - voisi ottaa hallitusohjelmaansa riittävän selkeät kannanotot siitä, miten tämä uudistus voitaisiin tehdä, Luhtanen sanoi YLEn Radiouutisille.Uusi vaalipiirijako on mahdollista saada voimaan vuoden 2011 eduskuntavaaleihin. Pohjois-Karjala menetti kansanedustajapaikan Pohjois-Karjalasta valittavien kansanedustajien määrä laskee tulevissa, kevään 2007 eduskuntavaaleissa seitsemästä kuuteen. Samalla suurimman vaalipiirin Uudenmaan paikkamäärä kasvaa yhdellä 34:ään. Valtioneuvosto vahvisti tänään vaalipiirien paikkajaon syyskuun viimeisen päivän väestötietojen pohjalta. Pohjois-Karjalan lisäksi myös Etelä-Savosta valitaan ainoastaan kuusi edustajaa. YLEn Radiouutiset, YLE24

.
.