Hyppää sisältöön

Suuri valiokunta hyväksyi hedelmöityshoitolain

Eduskunnan suuri valiokunta on hyväksynyt hedelmöityshoitolain sisällön. Näin myös suuri valiokunta tukee hallituksen alkuperäistä esitystä, joka sallii hedelmöityshoidot jatkossakin yksinäisille naisille ja lesbopareille.

Kokoomuksen Kimmo Sasin ja kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemen muutosesitykset kaatuivat selvästi valiokunnan äänestyksissä. Näin myös suuri valiokunta tukee hallituksen alkuperäistä esitystä, joka sallii hedelmöityshoidot myös yksinäisille naisille ja lesbopareille.

Valiokunta joutui ottamaan asiaan kantaa, kun lakivaliokunnan tiukempi rajaus hävisi perjantaina suuren salin äänestyksessä. Eduskunnan täysistunto hyväksyy lain lopullisesti torstaina.

Munasolujen luovuttajista pulaa? Uuden hedelmöityshoitolain pelätään lisäävän pulaa lahjoitetuista munasoluista. Aamulehden mukaan luovutetun sperman tarve on vähentynyt, mutta munasolujen taas lisääntynyt. Uuden lain myötä hedelmöityshoidoissa voi käyttää vain sukusoluja, joiden luovuttaja suostuu siihen, että hänen henkilöllisyytensä kerrotaan lapselle. Väestöliiton ylilääkäri Eero Varila ja Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Anne Lindfors arvioivat Aamulehden haastattelussa, että uusi laki karkottaa osan sukusolujen lahjoittajista. Lisäksi vaarana on, että yhä useampi perhe jättää kertomatta lapselleen tämän syntyneen luovutetuista sukusoluista. Lakiesityksen mukaan lapsi saa halutessaan tietää biologisen isän tai äidin henkilöllisyyden täytettyään 18 vuotta. Lindforsin mukaan vanhemmat eivät ehkä kerro asiaa, koska eivät halua perheeseen ulkopuolista henkilöä. Suomessa syntyy vuosittain noin 3 000 lasta hedelmöityshoitojen avulla. YLE24

.
.