Hyppää sisältöön

Elektroniikkaromun pelätään aiheuttavan terveyshaittoja

Sähkö- ja elektroniikkaromun kierrättämisen ja murskaamisen pelätään aiheuttavan terveyshaittoja kierrätystyöntekijöille, kertoo YLEn TV-uutiset. Monien myrkkyjen yhteisvaikutuksista ei ole varmaa tietoa, sanoo työterveyslaitoksen professori Kai Savolainen.

Elektroniikkaromua syntyy yhä enemmän, mutta hylättyjen kodinkoneiden ja tietokoneiden monien myrkkyjen vaikutuksia ei tunneta.

Suomessa romua tulee vuosittain noin 100 000 tonnia, ja jätteiden kanssa on tekemisissä satoja ihmisiä. Työterveyslaitos: Myrkkyjen yhteisvaikutuksista ei tietoa

Työterveyslaitoksen laboratorio tutkii eri materiaalien myrkkypitoisuuksia. Sähkö- ja elektroniikkaromussa on muun muassa elohopeaa, lyijyä, kadmiumia, berylliumia ja palonestoaineita.

Vaikka sairastumisia ei toistaiseksi ole todettu, ovat työsuojeluviranomaiset tehostaneet romua kierrättävien ja murskaavien yritysten valvontaa.

Työterveyslaitoksen professorin Kai Savolaisen mukaan myrkyt kertyvät työntekijöihin pitkän ajan kuluessa. Hän painottaa, että myrkkyjen yhteisvaikutuksista ei ole tietoa. Työsuojeluun pitäisi siis kiinnittää huomiota.

.
.