Hyppää sisältöön

Nobel-palkitut vetoavat asekaupan valvonnan puolesta

Joukko entisiä Nobel-palkittuja pyytää YK:n jäsenmaita tukemaan päätöslauselmaluonnosta asekaupan nykyistä tiukemmasta valvonnasta. Muun muassa Suomen esittämistä rajoituksista äänestetään huomenna YK:n yleiskokouksen komiteassa.

Vetoomuksen 15 allekirjoittajan joukossa ovat muun muassa Tiibetin hengellinen johtaja Dalai lama, arkkipiispa Desmond Tutu Etelä-Afrikasta, presidentti Oscar Arias Costa Ricasta sekä kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Vetoomuksessa pyydetään aseviennin täydellistä estämistä alueille, joissa niitä käytetään vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Päätöslauselma olisi ensimmäinen käytännön askel nykyisten asekauppasäännösten porsaanreikien tukkimiseksi. Jos se hyväksytään, YK perustaa kansainvälisen asiantuntijaryhmän tutkimaan uuden asekauppasopimuksen mahdollisuutta, laajuutta ja reunaehtoja. Työaikaa ryhmälle annettaisiin vuoteen 2008.

Useimmat YK-maat ovat näyttäneet päätöslauselmalle vihreää valoa. Joukossa on kolme maailman kuudesta suurimmasta aseidenviejästä eli Britannia, Ranska ja Saksa sekä useita viime aikoina vahvistuneita viejämaita ja sodissa kärsineitä maita. Sen sijaan muun muassa Yhdysvaltojen, Venäjän, Kiinan ja Intian odotetaan äänestävän päätöslausemaa vastaan.

Aiemmin tässä kuussa Amnesty- ja Oxfam-järjestöt kertoivat raportissaan, että eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset yritykset kiertävät kansainvälistä lakia myymällä aseita osina tai paikallisten alihankintayritysten kautta.

AFP