Hyppää sisältöön

Myrsky riepottelee Suomen länsirannikkoa

Talven alkua enteilevä myrsky on rantautumassa Suomen läntisille rannikkoalueille. Myrskyn matalapaineen keskus eteni Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantaina puoli kymmenen aikaan illalla Vaasan itäpuolella, ja tuulen odotettiin yltyvän sen perässä edelleen pohjoisen ilmavirtauksen voimistuessa.

Länsi-Suomessa tuulennopeus kohosi illalla maa-alueilla monin paikoin keskimäärin 10 metriin sekunnissa ja puuskittaisena jopa 17 metriin sekunnissa.

Merenkurkussa Valassaarten ja Mustasaaren kohdalla tuulten nopeus kohosi perjantai-illalla puuskissa jopa 29 metriin sekunnissa. Maa-alueilla voimakkaat tuulet ja lumisateet ovat kiusanneet Oulun läänin sekä Etelä-Lapin alueita. Sademäärä nousi perjantaina näillä alueilla muutaman tunnin kuluessa yli 20 senttiin. Etelämpänä sadetta on tullut räntänä ja vetenä.

Myrskyhuippu tulossa yöllä Myrskyn ennustetaan olevan kovimmillaan keskiyön aikaan länsirannikolla sekä lauantaina aamuyöllä Hämeessä ja Uudellamaalla. Viikonlopun aikana keli on erittäin huono Oulun läänissä, Etelä-Lapissa ja Länsi-Suomessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan idässä kuitenkin säästytään pahimmalta myräkältä. Pahimpia sateita ja tuulia on ennustettu Pirkanmaalle, Pohjanmaalle, Kanta-Hämeeseen, Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Lunta on tiedossa viikonloppuna Keski-Suomeenkin, etelään mahdollisesti räntää. Sää on tuulista koko maassa, ja sähköyhtiöt ovat varautuneet jakelukatkoksiin. Tuuli alkaa heiketä lauantain aikana. Sade jatkuu, mutta sademäärät laskevat koko maassa. Liikennepoliisi muistuttaa autolla liikkujia turvaväleistä. Ensimmäisten liukkaiden tullessa tulee etenkin aamuruuhkassa kolareita. Erityistoimiin poliisi ei kuitenkaan ryhdy. Pieniä ulosajoja on päivän aikana sattunut, mutta suuremmilta onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty. Myrsky vaikeuttaa laivaliikennettä

Myrsky on vaikuttanut myös laivaliikenteeseen. Tallink on perunut kaikki perjantain ja lauantain Autoexpress-vuorot Helsingin ja Tallinnan välillä. Matkustajille tarjotaan korvaavia vuoroja hitaammilla laivoilla. Myös Nordic Jetlines on perunut kaikki vuoronsa kovan merenkäynnin takia.

Niin ikään Silja Linen SuperSeaCat-pika-alusvuoroista valtaosa on jouduttu peruuttamaan sääolojen vuoksi. Lauantailta on peruutettu kaikki vuorot.

Myös Ruotsin-liikenteeseen tulee muutoksia myrskyn takia. Perjantaina Silja Europa ajoi Turusta poikkeuksellisesti Tukholmaan eikä Kapellskäriin, ja lauantaina laiva palaa Tukholmasta Långnäsin kautta.

Finnairin lentoihin muutoksia ja peruutuksia Myrskysää on vaikuttanut jonkin verran myös lentoliikenteeseen. Finnairin perjantai-illan lento Helsingistä Kemiin joutui laskeutumaan huonon sään takia Ouluun. Iltapäiväinen lento Helsingistä Ouluun jouduttiin puolestaan perumaan Oulun huonojen sääolojen vuoksi, ja vastaavasti samalla peruuntui paluusuunnan lento Oulusta Helsinkiin. Blue1:n lentoihin myrsky ei ollut vaikuttanut, yhtiön viestintäjohtaja Tom Christides kertoi illalla. Myöskään junaliikenteeseen myrsky ei ole toistaiseksi vaikuttanut. YLE24, YLEn TV-uutiset

.
.